Zámek Červená Lhota je jako z pohádky. Poznejte sídlo Zlatovlásky

Nenechte si ujít návštěvu nádherného, pohádkově kouzelného zámku Červená Lhota. Svým červeným zbarvením zámeckých zdí vás dozajista upoutá. Renesanční zámek s bohatými interiéry posledních majitelů Schönburg-Hartenstein je tím pravým místem, kde na vás dýchne kouzlo nejen pohádkových příběhů. Navštivte zámek Červená Lhota, kde se natáčel film Zlatovláska.

Zámek Červená Lhota byl středověkou tvrzí

Červená Lhota je nádherný renesanční vodní zámek, který se nachází na severu Jindřichohradecka v Jihočeském kraji. Zámek s rybníkem, parkem a některými hospodářskými budovami má od roku 2001 status národní kulturní památky.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Navštivte krásný zámek s červenou fasádou, v jehož zdech plyne život již 600 let. Zámek Červená Lhota během této doby několikrát výrazně změnil svoji tvář. Poprvé to bylo krátce po roce 1530, kdy zdejší středověkou tvrz, doloženou písemně v roce 1465, koupil rytíř Jan Kába z Rybňan a začal ji renesančně upravovat. Snad největší a nejkrásnější změnu zaznamenala Lhota v době po roce 1641, kdy se stal majitelem zámku významný český šlechtic Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka. Poslední stavební úpravy souvisejí s knížecí rodinou Schönburg-Hartenstein, která zámek vlastnila až do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn.

Interiéry zámku Červená Lhota. Zdroj foto: Pixabay
Interiéry zámku Červená Lhota. Zdroj foto: Pixabay

Zámek Červená Lhota vás vítá. Pojďte na prohlídku

Historické interiéry prvního patra je prohlídkový okruh, který představuje autentický byt posledních majitelů, knížat Schönburg-Hartenstein. Během prohlídky uvidíte místnosti, které jsou zařízeny takřka výhradně autentickým mobiliářem, mezi nímž je i několik uměleckých děl, která výrazně předčí průměrnou úroveň zámeckého vybavení. Přijďte se podívat na návštěvnicky nejpopulárnější exponát, podobiznu ošklivé vévodkyně Markéty Pyskaté zvané též Maultasch.
Nenechte děti doma a vezměte je na prohlídku podkrovních pokojů, kde uvidí místnosti posledních dětských majitelů zámku plné historických hraček.
Zajímá vás, co se skrývá pod honosnými pokoji? Pak se vydejte na prohlídkovou trasu Sklepení. Expozice představuje tři pozoruhodné sklepní prostory, zčásti zapuštěné do skal. Prohlídka je vhodná pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více o původní podobě někdejší lhotecké tvrze.

Most u zámku Červená Lhota. Zdroj foto: Pixabay
Most u zámku Červená Lhota. Zdroj foto: Pixabay

Procházka parkem ke kapli i plavba na lodičce

Vydejte se do zámeckého parku na procházku, kde rostou vzácné druhy dřevin. Stojí zde i zámecká kaple Nejsvětější Trojice, prostá renesanční stavba, kterou zdobí nápaditě řešený dřevěným strop symbolizující nebeský Jeruzalém.
Zámek Červená Lhota stojí na skále, kterou omývají vody zámeckého rybníka. Pokud chcete vidět zámek z hladiny rybníka, můžete využít půjčovnu lodiček.

Zámek Červená Lhota jako filmová kulisa

Zavzpomínejte na pohádky a filmy, ve kterých si zámek Červená Lhota zahrál. Pokud nevíte, které to byly, trochu vám napovíme… hudební pohádka Zlatovláska, film Svatby pana Voka a Pan Vok odchází, legendární Pan Tau nebo pohádka O štěstí a kráse.

Kde najdete zámek Červená Lhota?

Kraj: Jihočeský
Okres: Jindřichův Hradec
Město: Kardašova Řečice

Kontakt

Zámek Červená Lhota
Červená Lhota 1
378 21 Kardašova Řečice
tel.: +420 384 384 228
e-mail: cervenalhota@npu.cz
www.zamek-cervenalhota.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte v  jedné z nejvýznamnějších táborských památek, Staré radnici, Husitské muzeum. Najdete zde moderní expozici s řadou interaktivních prvků a spoustu zapeklitých úkolů. Tábor je město, které stojí za návštěvu.