Objevte Zbrašovské aragonitové jeskyně, krasový unikát uprostřed Moravy

Víte o tom, že lázeňské město Teplice nad Bečvou ukrývá světový unikát? Tím jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně, jediné zpřístupněné jeskyně hydrotermálního původu v České republice. Poznejte jedinečný jeskynní systém evropského významu s nádhernou výzdobou, kterou vyčarovala kyselka.

Proč navštívit Zbrašovské aragonitové jeskyně?

Jsou zajímavé tím, že patří mezi nejteplejší jeskyně v České republice, kdy průměrná teplota vzduchu je 14,5 °C, a také jedinými u nás zpřístupněnými jeskyněmi hydrotermálního původu. V roce 2003 byly vyhlášeny národní přírodní památkou. Najdete je v malebném údolí řeky Bečvy, uprostřed lázeňského města Teplice nad Bečvou.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Koblihové povlaky stěn ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Koblihové povlaky stěn ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Zbrašovské aragonitové jeskyně tvoří složitý komplex chodeb, dómů, komínů a puklin v několika výškových úrovních. Zdobí je unikátní krasové výplně – „koblihové“ povlaky stěn, krystalické agregáty aragonitu, raftové stalagmity. Níže položené prostory zaplavuje oxid uhličitý a vytváří v nich takzvaná plynová jezera.

Zbrašovské aragonitové jeskyně vás okouzlí unikátní krasovou výzdobou

S průvodcem sestoupíte po schodišti do podzemí a potom vás čeká fyzicky náročnější terén. Přes horní lávku mimoúrovňového křížení se na Křižovatce dostanete k prvnímu zastavení, Zasedací síni, kde nápadný skalní blok připomíná řečnický pult. U Antoníčka vám průvodce vysvětlí vznik unikátních raftových stalagmitů.
Koblihová síň s pamětní deskou objevitele Josefa Chromého je pojmenována podle zlatavých útvarů na stěnách, podobných pocukrovaným koblihám.
Schodištěm dojdete do Gallašova dómu, kde můžete nahlédnout do propasťovité Prokopovy kaple. Tu zaplavuje neviditelné „plynové jezero“ oxidu uhličitého.

Zasedací síň ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Zasedací síň ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Chodba ústí do největší prostory jeskyní – Jurikova dómu. Okolo jeskyně U Krokodýla a skupiny raftových stalagmitů Turecký hřbitov vstoupíte do osmdesátimetrové spojovací štoly a odtud do Veselé jeskyně. Poslední zpřístupněnou prostorou je Mramorová síň, kde se v letní sezóně pravidelně konají výstavy současného výtvarného umění a příležitostně také komorní koncerty.

Turistické informace

Trasa prohlídky, která trvá 50 minut, je dlouhá 375 m. Čeká vás 126 schodů, proto prohlídka není vhodná pro handicapované osoby. Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Správa jeskyní ČR – Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Aragonit ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Aragonit ve Zbrašovských aragonitových jeskyních. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Přerov
Město: Teplice nad Bečvou

Kontakt

Správa jeskyní ČR
Zbrašovské aragonitové jeskyně
753 51 Teplice nad Bečvou 75
tel.: +420 581 601 866
e-mail: zbrasov@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/zbrasovske-aragonitove-jeskyne

Tip na fajn výlet

Zavítejte na jeden z nejrozsáhlejších hradů v Evropě, dnes romanticky působivou zříceninu Helfštýn nad údolím Moravské brány nedaleko města Lipník nad Bečvou.