Moravskoslezský kraj se letos opět připojí k akci „Vlajka pro Tibet“

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Tibetská vlajka letos zavlaje před moravskoslezským krajským úřadem už po páté. Akce „Vlajka pro Tibet“ má datum konání 10. března. Tento den je výročím krutého potlačení  Tibeťanů, kteří protestovali proti čínské okupaci. Vyvěšení vlajky schválili krajští radní 7. února na svém jednání.

„Vyvěšení tibetské vlajky vnímám nejen jako podporu utlačovaného národa Tibeťanů. Je pro mě také symbolem boje za svobodu a demokracii, proti totalitě a okupaci. Boje, se kterým má naše země přímou zkušenost před rokem 1989,“ řekl o akci krajský hejtman, Ivo Vondrák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Vlajka bude před krajským úřadem na ulici 28. října v Ostravě vyvěšena ve čtvrtek 10. března v 8.00 hodin ráno. Vlát tam pak bude do následujícího dne.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě. Česká republika se k ní připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města.

V roce 2000 se akce v ČR účastnila už stovka institucí, v roce 2007 jich byly přes tři stovky. V roce 2016 se počet vyhoupnul na 800 a loni už to bylo 836 měst obcí, krajů, škol, univerzit, galerií a dalších institucí, které tibetskou vlajku vyvěsily.

Porušování lidských práv a svobod jsou v Tibetu dlouhodobým problémem. Jen za posledních 13 let se na protest proti útlaku ze strany Číny upálilo 156 obyvatel Tibetu.

Také letošní 63. výročí má lidem připomenout Tibetského národního povstání, které bylo násilně potlačeno armádou Čínské lidové republiky, a v jehož důsledku zemřel téměř milion Tibeťanů.