Vyrazte na skialpech na Soláň a poznejte zimu na Valašsku

Milujete toulky zimní krajinou, ticho a sněhobílou krásu přírody? Pak neváhejte a vydejte se na výlet na skialpech zasněženým terénem Vsetínských Beskyd a Javorníků. Zažijte s rodinou či přáteli nevšední putování malebnou krajinou s výhledy do okolí, třeba při výletu na Soláň. To vše a ještě více vám nabízí Valašsko. 

Na skialpech až na Soláň

V zasněžené krajině Vsetínských Beskyd a Javorníků se nabízí desítky kilometrů upravovaných tras pro běžkaře, ale řada lidí má v oblibě pohyb v terénu mimo běžecké trasy. To lze s využitím výbavy pro skiaplinismus nebo se sněžnicemi. Vyrazte na běžkách do upravených stop a okruhů na místa, kde je zima opravdu ryzí. Zažijte na skialpech dechberoucí výhledy do krajiny na hřebenech hor. Vydejte se na výlet do valašské přírody a poznejte krásy naší země. Oblíbenou trasou je cesta na Soláň.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zvonice Soláň. Zdroj: ccrvm.cz pro novinykraje.cz

Na Soláň či Kohútí stopou, to jsou skialpové trasy na Valašsku

V pohoří Vsetínských Beskyd a Javorníků bylo vytipováno celkem 7 okruhů se střední náročností, délkou trasy 8 km a časovým úsekem cca tři hodiny. Vyberte si svůj okruh:

  1. Kohútí stopou
  2. Po Zděchovských lůkách
  3. Okolo Vsackého Cábu
  4. Z Karolinky přes Kání na Kyčerku
  5. Ze Soláně kolem jezer
  6. Na rozhlednu Miloňová
  7. Kolem kapliček javornickými kopci

Podrobný popis jednotlivých skialpových tras na Východní Moravě najdete na internetových stránkách skitourinvalassko.cz.

Naučná stezka přes hřeben Soláň – výhled. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
Naučná stezka přes hřeben Soláň – výhled. Zdroj: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy

Turistické informace a doporučení

„Všichni, kteří se vydávají na túry do horského prostředí, by si měli do svého mobilu stáhnout aplikaci Záchranka a měli by znát telefonní číslo Horské služby 1210. Je nezbytné, aby lidé dodržovali zásady pohybu v přírodě, které jsou uvedeny u popisu tras pro skialpy. Na túry vyrážejte nejméně ve dvojicích, mějte nabitý telefon i náhradní oblečení“, důrazně doporučuje člen Horské služby ze stanice Kohútka Roman Kalabus, který je také autorem doporučených tras.
Ve Velkých Karlovicích v areálu Razula si můžete zapůjčit lyžařské vybavení pro skialpy, sněžnice vám půjčí na Kohútce.

Místo výletu

Kraj: Zlínský
Okres: Vsetín
Obec: Velké Karlovice

Kontakt

Informační centrum
Karlovské muzeum
756 06 Velké Karlovice 299
tel.: +420 571 444 039
e-mail: icentrum@velkekarlovice.cz 
www.velkekarlovice.cz

Centrála cestovního ruchu Východní Moravy
www.vychodni-morava.cz

Tip na fajn výlet

Rozhledna Miloňová je častým cílem výletů po Hostýnsko-vsetínských vrších. Vydejte se také na vyhlídkovou věž nedaleko Velkých Karlovic. Z valašské rozhledny vás čekají kouzelné výhledy na Javorníky a při dobrém počasí i na Hrubý Jeseník.