Do kterého z masopustních průvodů se zapojíte?

JIŽNÍ ČECHY – Ať už říkáte masopustu fašank, nebo voračky, jeho pravidla jsou jasná. Bez masky se totiž do masopustního průvodu nedostanete. K dávné tradici sice patří medvěd, kobyla, či bába s nůší, ale mají tu své místo i ty moderní. Jejich cílem je pobavit a mezi davem diváků způsobit nějakou neplechu. Tak kde ji budete tropit vy?

Od kulturního domu ve Vodňanech vyjde průvod 12. února ve 14 hodin. Zábavná zastavení s hudbou a občerstvením najdete třeba u domova seniorů, na Kalinově náměstí, či na náměstí Svobody. Svá vystoupení si připravili Vodňanská kapela, ženský pěvecký sbor Regina, či ZUŠ Vodňany a průvodci vám budou zástupci Divadla pod plachtou V. Klíma a J. Líkař. Součástí programu bude soutěž dětských masek a od 17. hodin hudební zábava s dechovou kapelou Netolička v kulturním domě.

Po roční odmlce se masopustní průvod městem vydá ulicemi Blatné 26. února ve 14 hodin. Masky se budou shromažďovat u Kaplanky, před muzeem proběhne čtení rozsudku nad Bakchusem a po průvodu se s ním můžete náležitě rozloučit. Čeká vás i společné foto masek a vyhlášení těch nej v různých kategoriích.

Centrem Jindřichova Hradce projde pestrý průvod maškar 27. února. Přidat se můžete i vy, pokud budete ve 13 hodin u baráčnické rychty Na Příkopech. Za doprovodu kapely Ukrutanka se vydáte na Masarykovo náměstí, kde vás bude čekat krátká scénka, a po ní budete pokračovat Panskou ulicí na náměstí Míru, kde vyvrcholí bohatý doprovodný program. Jeho součástí bude masopustní hodování a tancovačka.

V Českých Budějovicích budou průvody hned dva. Na náměstí Přemysla Otakara II. se maškarní průvod barevných masek vydá 1. března v 16 hodin za doprovodu místních folklorních skupin. Chybět tu nebude ani žehnání koledy a pochválení masopustu. Druhý průvod vyjde 5. března ve 13.30 hodin od altánu v ulici A. Barcala směrem na Švábův Hrádek a na jeho konci proběhne soutěž o nejkrásnější masku.