HPV neohrožuje rakovinou jen ženy. Je nebezpečný i pro muže. Jaké vakcíny existují a jaký je mezi nimi rozdíl

Při slově „očkování“ si v současné době většina lidí vybaví vakcíny proti Covidu. Jako by najednou očkování proti jiným nemocem přestala existovat. A to je chyba, která se může vymstít. Ostatní závažná onemocnění totiž s příchodem Cocidu rozhodně nevymizela. Před některými může významně ochránit právě očkování. Jedná se například o onemocnění způsobená lidským papiloma virem. Tento virus je nejčastěji spojován s rakovinou děložního čípku u žen. Ta je celosvětově po rakovině prsu druhým nejčastějším typem rakoviny u žen. Virus však způsobuje celou řadu jiných nádorů, a to nejen u žen, ale i u mužů. Dlouhodobý vývoj vakcín dospěl do stádia, kdy si zájemce může vybrat z několika typů. Kterou zvolit? Jaký je mezi nimi rozdíl a platí se za ně?

V ohrožení ženy i muži

Kromě rakoviny děložního čípku může HPV (z anglického human papilloma virus) způsobit zhoubné nádory u obou pohlaví, např. na genitáliích, v anální oblasti, v hrdle a v ústech. Muži jsou častými přenašeči viru. Infekce se však nevyhýbá ani jim. U nich bývá nejčastěji postižena oblast konečníku, penisu nebo sliznice v ústech či krku.

Dále může virus způsobit genitální bradavice, na které se sice neumírá, které ale často velmi komplikují život, včetně toho intimního, a které se dosti špatně léčí.

Před zahájením sexuálního života

Dle odborníků je očkování proti HPV považováno za nejefektivnější formu prevence nejen rakoviny děložního čípku, ale také i dalších HPV onemocnění, a to u žen i mužů. Očkování může významně omezit rozvoj většiny případů HPV onemocnění. Ideálně by mělo proběhnout před zahájením sexuálního života. Jeho přenos je spojován nejen přímo s pohlavním stykem, ale také s oráními aktivitami. Někteří odborníci mají za to, že právě tato cesta přenosu vede ke zvýšenému výskytu rakoviny hrdla a úst.

Ti, kteří už mají zahájeno

Očkování se doporučuje také u lidí, kteří již pohlavní život vedou, zejména pokud nemají stálého partnera. Uvádí se, že očkování u nich zabrání opakované infekci, případně infekci dalšími typy HPV. Je vhodné konzultovat se svým lékařem.

Jaké vakcíny jsou k dispozici

V České republice je očkování proti HPV pro třináctileté dívky a chlapce (v daném kalendářním roce musí dovršit 13 let a nesmí být starší 14 let) hrazené ze zdravotního pojištění. Na výběr jsou tři vakcíny.

  • Bivalentní vakcína Cervarix chrání proti HPV typům 16 a 18, které způsobují zhruba 70 % případů rakoviny děložního čípku a dalších nádorů v anogenitální oblasti.

  • Kvadrivalentní vakcína Gardasil chrání navíc proti HPV 6 a 11, které způsobují téměř všechny případy genitálních bradavic.

  • Nejmodernější nonavalentní vakcína Gardasil 9 chrání kromě HPV typům 16, 18, 6 a 11 navíc i proti dalším vysoce rizikovým typům, tedy poskytuje ochranu proti cca 90 % případů rakoviny děložního čípku a dalších zhoubných onemocnění.

Co proplácí pojišťovna

Bivalentní vakcína, která chrání proti pouze dvěma typům HPV (16 a 18), je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Na ostatní vakcíny, které chrání proti více typům HPV (a tedy proti širší škále případů HPV onemocnění) a zároveň proti genitálním bradavicím, je doplatek. Většina zdravotních pojišťoven však v rámci svých programů poskytuje možnost čerpat finanční bonus, takže výsledný doplatek se významně sníží.

Podobně jako každé jiné očkování ani toto vás neochrání na 100 %. Proto je potřeba dodržovat další opatření, kterými jsou  preventivní prohlídky a zodpovědná volba sexuálního partnera.

Čtěte také:

HPV – sexuálně přenosná infekce. Koho ohrožuje a co způsobuje?