Gentleman silnic je z Brna. Zadržel sám opilého řidiče

BRNO – V listopadu minulého roku zadrželi brněnští policisté agresivního řidiče, který měl v krvi přes čtyři promile alkoholu. Svou hazardní jízdou ohrožoval ostatní vozidla i chodce. Riskantní jízda skončila zásluhou pohotového řidiče Josefa Zbírala. O případu jsme napsali v článku.

Jak popsal policejní mluvčí Pavel Šváb, řidič Jan Zbíral si v Tuřanech všiml nabouraného kličkujícího vozu, otočil se a vydal se za ním. U železničního přejezdu s nasazením vlastního zdraví jedoucí vozidlo zablokoval, vytáhl klíčky ze zapalování a zadržel agresivního cizince až do příjezdu policistů. Mezitím jeho spolujezdkyně zavolala policisty. Za svůj odvážný čin byl řidič nyní oceněn titulem Gentleman silnic. „Ačkoliv nešlo o záchranu života po dopravní nehodě, za což tento titul udělujeme, jedná se o výjimečný čin. Čím déle by totiž jízda opilého řidiče pokračovala, tím více by rostlo riziko vážné dopravní nehody. Proto si pan Zbíral ocenění zaslouží,“ uvedla Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic. „Odvaha je jedna věc. Důležitá je ale také pohotovost a schopnost rychle se rozhodnout. Pan Zbíral zatarasil nebezpečnému řidiči cestu a nedovolil mu dále pokračovat. Tím zabránil potenciálnímu neštěstí,“ doplnil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil. Ten navíc čin Josefa Zbírala ocenil plaketou Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.