Když v zahraničí platíte kartou nebo vybíráte z bankomatu. Pozor na DCC

Při nákupech v zahraniční (nyní je aktuální destinací zejména Polsko díky výhodným cenám benzínu a potravin) není pouze otázkou, jestli platit v hotovosti, či kartou. Rovněž u platby kartou, je často možné zvolit mezi dvěma variantami. Mnozí z nás ovšem netuší, jaký je v nich rozdíl. V případě, že nechcete za nákup platit více, než je nezbytně nutné, čtěte dále.

Platba kartou nemusí být zadarmo

Zdaleka ne každý ví, že pokud v zahraničí platí kartou, odvede zpravidla tzv. skrytý poplatek. Ten se pohybuje v řádech jednotlivých procent. V mém konkrétním případě se jednalo o cca 4 % (závisí na bance, platební kartě atd.). Pokud bych tedy např. v Polsku udělala nákup v hodnotě 100 PLN, poplatek by navýšil platbu o 4 PLN (polský zlotý). Vlastníte-li více platebních karet a hodláte-li je v zahraničí více používat, je tedy dobré, zjistit si, která je pro vás nejvýhodnější.

Na co se vás terminál zeptá

Další skutečností, kterou zpravidla znají dobře ti, kteří vyrážejí za hranice pravidelně na nákupy, zatímco méně ostřílení turisté o ní nemají mnohdy ponětí, je dynamická konverze. O co jde? Při platbě kartou vám dá platební terminál na výběr, jestli chcete platit v místní měně, (takže výše platby se vám zobrazí např. v PLN na displeji i paragonu), nebo zaúčtovat platbu v českých korunách. Na první pohled je lákavější druhá možnost, tedy česká měna, protože hned jasně vidíte, na kolik vás rozšoupnutí na polské čerpací stanici či v marketu přišlo. Raději ji však nevolte, většinou je totiž méně výhodná.

Dynamická konverze měny

Dynamický převod měny označovaný DCC (z anglického Dynamic Currency Conversion) umožňuje okamžitě zaúčtovat platbu ve měně, ve které je veden účet k vaší kartě (nejčastěji tedy v Kč) podle daného směnného kurzu.  A zde je zakopaný pes. Kurz, podle kterého převod proběhne, si stanoví provozovatel  platebního terminálu. Většinou je vždy vyšší než ten, podle kterého by následně provedla přepočet vaše banka, když byste zadali platbu v měně dané země, tedy např. v PLN.

Pozor jak u platebních terminálů, tak i bankomatů

Služba DCC byla původně určena jen pro bankomaty. Strhne vám z účtu vybíranou cizí měnu v korunách podle kurzu, který bankomat aktuálně uvádí. Vy ovšem můžete tuto službu odmítnout a nechat si vybíranou částku zúčtovat následně svou bankou podle jejího kurzu.

Službu DCC tedy jak při platbě kartou, tak při výběru z bankomatu zamítněte. Při platbě kartou raději předem upozorněte obsluhu na to, že chcete platit kartou, a to v místní měně.

Má obchodník nastaveno DCC?

Poznat, jestli má obchodník nastavenou pro vás nevýhodnou DCC službu můžete. Pokud se na terminálu objeví nejen cena v místní měně, ale také v českých korunách, a také směnný kurz, pak je DCC aktivní. Jestliže se zobrazí pouze cena v místní měně, pak obchodník DCC nastaveno nemá.

Nastavte si blokaci DCC

Pokud si ovšem nechcete v zahraničí neustále hlídat nebezpečí dynamické konverze, je nejlepším řešením její blokace přímo v nastavení vaší karty. Tuto možnost nabízí např. mBank nebo Fio banka. Stále se však nejedná o plně standardní službu, takže se na ni informujte u své banky. Nechtěným používáním DCC můžete totiž zaplati až o 5 až 15 % navíc.