Olomoucká univerzita připomene své znovuobnovení. Chystá spoustu zajímavých akcí

OLOMOUC – Hlas zvonů z olomouckých kostelů se nad moravskou metropolí rozezní v pondělí 21. února ve tři hodiny odpoledne. Univerzita Palackého (UP) si tak každoročně připomíná své znovuobnovení v roce 1946. Od pondělí 14. února má přichystán tradiční Akademický týden, během kterého pořádá pravidelně řadu kulturních, vědeckých a společenských akcí.

Reprezentační ples univerzity se letos kvůli covidu neuskuteční, ale nebude chybět tradiční celotýdenní akce Daruj krev s rektorem, slavnostní předání Cen rektora či studentská mše k zahájení letního semestru. Řada kulturních,vědeckých a společenských aktivit je přichystána pod názvem Akademický týden UP. „Ten je nejen připomínkou, že se univerzita v poválečném období znovu nadechla a stala se opět důležitou součástí Olomouce, ale jeho cílem je rovněž posilovat sounáležitost studentů a zaměstnanců s institucí, která se zásadním způsobem podílí na vzdělávání a vědeckém bádání v naší zemi,“ uvedl Martin Procházka, rektor UP.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Akademický týden se letos uskuteční od pondělí 14. února a odstartuje před osmou hodinou ráno zahájením výzvy Daruj krev s rektorem! na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Už po jedenácté si klade za cíl podporovat a propagovat bezplatné dárcovství krve mezi studenty a zaměstnanci. Vítáni jsou především prvodárkyně a prvodárci, kterých bylo vloni jednadvacet z celkových jednapadesát dárců, a to navzdory epidemii. V pondělí večer se pak zaměstnanci a studenti univerzity utkají ve speciálu oblíbeného Hospodského kvízu, zaměřen bude samozřejmě na téma Univerzita Palackého a Olomouc.

V úterý dopoledne rektor UP Martin Procházka v aule pedagogické fakulty na slavnostním setkání tradičně ocení autory odborných knih z řad zaměstnanců a předá Ceny rektora studentům za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce a sportovní výkony v roce 2021.

V polovině týdne bude slavnostně pokřtěna kniha profesora Miloslava Dudy z edice Paměť UP Půlstoletí (nejen) s olomouckou chirurgií, a to přímo v prostorách historických operačních sálů nejstarší budovy Fakultní nemocnice Olomouc. Kniha vzpomínek profesora Dudy, který patří k nestorům olomoucké chirurgie, vychází ve Vydavatelství Univerzity Palackého a součástí křtu bude i beseda s autorem. Večer pak v kostele Panny Marie Sněžné odslouží kaplan pro mládež otec Petr Káňa studentskou mši svatou k zahájení letního semestru.

Ve čtvrtek odpoledne se rektor a další vrcholní představitelé olomoucké univerzity osobně i online setkají se studenty a zaměstnanci k diskusi o aktuálních i budoucích aktivitách, výzvách i problémech Univerzity Palackého a všech jejích součástí. Večer promítne AFOkino na Konviktu nizozemský dokument o Institute for Advanced Study v Princetonu z roku 2019 Svět přemýšlení / The World of Thinking. Od pátku do neděle bude v rámci Akademického týdne UP studentům a zaměstnancům univerzity umožněn volný vstup do Pevnosti poznání a do Muzea umění Olomouc.

V pondělí 21. února se pak úderem 15. hodiny rozezvučí zvony olomouckých kostelů (svatého Mořice, svatého Michala a svatého Václava) a symbolicky tím připomenou událost, kdy se 21. února 1946 touto cestou zvěstovalo Olomoučanům, že byl přijat zákon o obnovení olomoucké univerzity, a naplnil se tak sen jejich předchůdců o univerzitním městě. Podrobný program Akademického týdne najdete ZDE.