Záchranáři dostali už třetí sanitku od města Brna. Je super moderně vybavená

BRNO – V pondělí převzala ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová z rukou primátorky Markéty Vaňkové Klíče od nové sanitky. Slavnostního aktu se zúčastnil také krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala a další hosté.

Zdravotní záchranná služba Jihomoravského kraje má novou sanitku. Nové vozidlo na podvozku Mercedes-Benz Sprinter řady 419 CDI má zabudovanou kompletní zdravotnickou zástavbu a všechny výstražné a další systémy. „Děkujeme vedení města Brna za třetí sanitku, obzvlášť teď se nám opravdu hodí. Dlouhodobě se potýkáme s nedostatkem vozidel, na což měla vliv i covidová pandemie. Takže toto auto je pro nás opravdu přínosem, zařadíme jej do vozového parku výjezdové základny v Brně-Bohunicích,“ vysvětlila ředitelka ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

V sanitce je monitor životních funkcí s defibrilátorem, který měří krevní tlak, dokáže vyhotovit záznam EKG a také například vyhodnotí procentuální množství kyslíku nebo oxidu uhličitého v krvi. Dále přístroj pro umělou plicní ventilaci dospělých i novorozenců. Posádka má k dispozici také video-laryngoskop, skládací páteřní rám, extenční dlahu, digitální teploměr, glukometr, vakuovou matraci, dlahy pro znehybnění poraněných částí těla, box pro léky, detektor plynu, který nám pomůže rozpoznat hladinu oxidu uhličitého v prostředí, a další zdravotnické přístroje a speciální materiál. „V rámci snahy usnadnit práci posádkám jsme do této sanitky umístili hydraulická nosítka a drobných změn doznala i vnitřní zástavba vozu. Například plnohodnotná sedačka za hlavou pacienta, změna umístění tiskárny či uzavíratelný prostor pro vakuovou matraci. Pokud se tyto změny osvědčí, budeme je v budoucnu aplikovat i v dalších vozidlech,“ doplňuje Hana Albrechtová. „Jihomoravští záchranáři dlouhodobě čelí obrovskému náporu, uplynulé dva roky pro ně byly těžkou zkouškou, klíčovou roli pochopitelně sehrál covid, ale také ničivé tornádo, které postihlo část jižní Moravy. Na konci loňského roku zaznamenala jihomoravská záchranka dokonce svůj historický rekord, evidovala 383 událostí za 24 hodin. Takové nasazení je třeba ocenit. Jsme proto rádi, že jsme mohli pomoci alespoň touto cestou a poskytnout novou, špičkově vybavenou sanitku. Plníme tím dohodu v rámci Memoranda o spolupráci, v němž jsme se zavázali, že budeme finančně přispívat na pořízení jednoho sanitního vozu po dobu pěti let. V tuto chvíli je již schválená dotace a podepsaná dotační smlouva na další vozidlo,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Několik technických údajů: motor diesel 2987 cm3, 140 kW (190 koní), max. rychlost 160 km/h, celková hmotnost 3 880 kg, palivová nádrž 93 l, automatická převodovka 7G TRONIC, pohon zadní nápravy, světlá výška zástavby 1920 mm. Pořizovací hodnota této sanitky s dodaným vybavením je 4.014.832,03 Kč.