Zámek Zákupy, to je malý kousek císařské Vídně na severu Čech

Navštivte zámek Zákupy, kdysi letní sídlo členů panovnické rodiny Habsburků. Najdete jej v krásné krajině Ralské pahorkatiny. Nahlédněte do luxusně vyzdobených a bohatě zařízených místností zákupského zámku, které v minulosti obývali císař Ferdinand Dobrotivý, císař František Josef I. či korunní princ Rudolf. K vidění je i zámecká kaple, v níž se oženil následník trůnu František Ferdinand d´Este.

Zámek Zákupy, to je rezidence Habsburků

Nedaleko České Lípy v Libereckém kraji leží město Zákupy se stejnojmenným zámkem. Historie města i zámku je spojena s významnými šlechtickými rody, kterými byli Vartemberkové, Novohradští, Berkové z Dubé i Habsburkové. Rozlehlý zákupský zámek s přilehlou francouzskou zahradou s geometricky sestříhanými keři a přírodně-krajinářský park, to vše sloužilo ve druhé polovině 19. století jako letní rezidence bývalého rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Poznejte zámek Zákupy, jež na vás svou historickou krásou bude dýchat na každém kroku. Čekají vás skvostné pokoje vyzdobené stropními malbami od Josefa Navrátila i jedna rarita, a to zachovaný osobní výtah z roku 1870.

Zimní pohled na zámek Zákupy. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Zimní pohled na zámek Zákupy. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Nahlédněte do luxusních císařských pokojů

Prohlídkové okruhy zákupského zámku vás zcela určitě nadchnou. Nemusíte čekat až na letní sezonu, neboť zámek Zákupy vás zve na „Zimní okruh“. A pokud přijedete od dubna do října, můžete se vydat na prohlídkový okruh „Zámek za Ferdinanda Dobrotivého“, „Zámek za Františka Josefa I.“ nebo navštívit „Interiéry prvního patra a zámeckou kuchyni“.

A co všechno uvidíte a poznáte?

Prohlídka zámku Zákupy zahrnuje předkaplí, zámeckou kapli, císařský výtah, historickou zámeckou kuchyni, třípokojové hostinské apartmá ve stylu biedermeieru, pokoj císařova hofmistra i apartmá arcivévodkyně Marie Terezie z Braganzy. Pokoje v I. patře jsou zařízené jako honosný byt z období první republiky – předsíň, pracovna, parádní pokoj, kuchyně, koupelna, dětský pokoj a ložnice. Všechny místnosti jsou bohatě zařízeny nábytkem, obrazy, porcelánem i loveckými trofejemi.
U zámku najdete také barokní zahradu a anglický park, jež jsou plné klidných míst zvoucích k procházce.

Kde leží zámek Zákupy?

Kraj: Liberecký
Okres: Česká Lípa
Město: Zákupy

Kontakt

Státní zámek Zákupy
Borská 1
471 23 Zákupy
tel.: +420 487 857 278
e-mail: zakupy@npu.cz 
www.zamek-zakupy.cz

Tip na fajn výlet

Vyšplhejte na jednu z nejvýše položených hradních zřícenin Ralsko. Setkáte se zde nejen s historií, ale také s krásnou, ba přímo královskou přírodní scenérii viditelnou nejen z Juliiny vyhlídky.