Jihočeští hasiči bilancují loňský rok. Zásahů přibylo

JIHOČESKÝ KRAJ – Život jihočeského profesionálního sboru byl stejně tak jako jakákoli jiná lidská činnost i v roce 2021 stále ještě ovlivněn pandemií Covidu-19. Covid-19 ovlivnil jejich práci ve všech ohledech. Od výjezdu, přes operační středisko, prevenci, ochranu obyvatelstva a krizové řízení až po ekonomiku.

V roce 2021 část úkolů spojených se zvládáním pandemie již pominula. „Přesto jsme stále pracovali na odběrových místech, pomáhali s trasováním, rozváželi testy či desinfikovali prostory. Zásahy a celkově služba byly stále náročné, protože jsme je museli absolvovat podle všech přísných hygienických pravidel, museli jsme řešit výpadky nemocných hasičů a zaměstnanců nebo hasičů a zaměstnanců v karanténě, pro práci na stanicích i v kancelářích stále platila striktní pravidla a opatření,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V roce 2021 zasahovali jihočeští hasiči celkem u 10 407 událostí. Je to o více než čtyři stovky událostí více, než jich bylo v roce 2020 (10 036 událostí). Důvodem nárůstu celkového počtu událostí byly především zásahy spojené s řešením pandemie „Covid-19“ a také s likvidací následků několika větrných smrští.

Také v roce 2021 tvořily více než polovinu výjezdů našich jednotek technické zásahy. V roce 2021 jihočeské jednotky vyjely k 6 902 zásahům. Meziroční nárůst (rok 2020 – 6 597 zásahů) opět odráží již zmiňované „covid“ zásahy a zásahy spojené s odklízením následků silných větrů.

V pořadí druhou statisticky významnou skupinou zásahů jihočeských hasičů jsou dopravní nehody. Jednotky Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje likvidovaly v roce 2021 následky 1 329 nehod, kde je změna v porovnání s počtem 1 418 v roce 2020 výrazná a příjemná. „Doufejme, že svědčí o zlepšujícím se trendu na jihočeských silnicích, přestože úbytek nehod byl posledních dvou letech zapříčiněn spíše omezením pohybu lidí,“ zkonstatovala Matějů.

Obdobný vliv pak měl Covid-19 také pravděpodobně na počet požárů, kterých v loňském roce jihočeští hasiči uhasili 949 (rok 2020 – 1 012).