Silnice mezi Jitkovem a Ždírcem dostane letos nový kabát

HAVLÍČKŮV BROD – Silničáři letos plánují opravit 7,5 kilometrů dlouhý úsek mezi Jitkovem a Ždírcem nad Doubravou. Nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Práce na stavbě by měly začít během druhého čtvrtletí letošního roku.

Konkrétně se bude opravovat část mezi propustkem na Jitkovském potoce a okružní křižovatkou silnic I/34 a II/345 ve Ždírci nad Doubravou, včetně průtahů Novým Ranskem a části Ždírce. Vozovka v místě vykazuje již značné opotřebení v podobě koroze, odlupování a výtluků.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V úseku dlouhodobě vznikají trhliny. „Lokálně dochází k olamování okrajů vozovky a jsou v ní vyjeté mírné koleje. Zjištěna byla také nehomogenní skladba vozovky. Cílem oprav je zkvalitnění jejího povrchu a prodloužení životnosti,“ uvedl mluvčí ŘSD ČR Martin Buček.

Kromě výměny konstrukčních vrstev vozovky bude provedeno pročištění silničních příkopů a zanesených propustků. Opravena bude i nezpevněná krajnice a dojde k doplnění svodidel dle platných technických předpisů a norem. Na třech mostech na silnici I/34 bude proveden pouze nový ochranný nátěr zábradlí. Opravovaný úsek bude osázen novými dopravními značkami.

Po dobu prací bude část silnice zcela uzavřena a provoz veden přes objízdné trasy. Doba oprav by neměla být delší než dvacet týdnů. V současné době čeká ŘSD ČR na stavebního povolení a zároveň probíhá veřejné výběrové řízení na zhotovitele stavby. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 127 milionu korun bez DPH. „Pokud předrealizační fáze přípravy bude probíhat bez zásadních časových prodlev, můžeme zahájení stavby předpokládat v průběhu 2. čtvrtletí tohoto roku,“ dodal mluvčí.