Vysočinou projede vojenský konvoj. Na hranice kraje ho doprovodí policisté

KRAJ VYSOČINA – Policisté z Vysočiny budou doprovázet kolonu vozidel americké armády, která v noci z úterý 15. února na středu 16. února projede regionem. Kolona zamíří do Rančířova u Jihlavy a ve středu večer si ji u hranic kraje převezmou jihomoravští policisté.

V době od 15. do 26. února projede regionem konvoj 1500 vojáků a 700 vozidel. Projíždět budou i přes území krajského města. Americké jednotky, které míří z Německa na Slovensko v rámci plánovaného cvičení Saber Strike 2022, pojedou po dálnicích D5, D0, D1 a po silnici I/38 do vojenského areálu Rančířov.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V rámci bezproblémového přesunu připravila policie bezpečnostní opatření. „Příjezd prvního konvoje, který by měl mít celkem pět proudů, očekáváme dnes v noci, respektive zítra časně ráno, kdy by měla kolona sjíždět z dálnice D1 na dálniční přivaděč a po průjezdu jihlavským tunelem se přesunout do areálu provizorního stanoviště u Rančířova. Odjezd kolony z Rančířova je plánovaný na zítřejší večer a nad ránem by měl přijet další konvoj,“ informovala mluvčí policie Dana Čírtková.

Policisté budou zajišťovat plynulý průjezd křižovatkami a také dohled ve vojenském zařízení Rančířov a jeho okolí. „Zaměříme se na monitorování dopravní situace, na bezpečnost a plynulost silničního provozu na určené trase, zejména pro případ, že by na této trase došlo v rámci běžného provozu k nějaké mimořádné události, poruše vozidla nebo dopravní nehodě, která by mohla průjezd kolony komplikovat,“ uvedla mluvčí.

Policisté apelují na řidiče, aby při této mimořádné situaci dbali všech jejich pokynů. „V žádném případě by se neměli snažit zařadit mezi jednotlivá vozidla konvoje, protože tím by se dopustili přestupku na úseku dopravy. Za tento přestupek lze uložit v příkazním řízení pokutu ve výši 2 000 korun,“ dodala Dana Čírtková.