Navštivte zámek Orlík, skutečnou perlu nad Vltavou

Nechte se okouzlit nádherným sídlem, jakým je jihočeský zámek Orlík. Je zasazen do krásné krajiny nad jezerem orlické přehrady. Poznejte jeho historii a nahlédněte do romantických  interiérů, které jsou ukázkou bydlení šlechty v uplynulých staletích. Zámek Orlík na jihu Čech je bezesporu skvostem mezi českými památkami.

Krásný zámek Orlík a jeho bohaté interiéry vás překvapí

Interiéry zámku Orlík, které v rámci prohlídkového okruhu poznáte, se dochovaly v takovém stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948. Jsou dokladem kultury bydlení šlechty v minulých staletích.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Uvidíte autentické zámecké prostory, které byly svými majiteli zařízeny především účelně. Během zámecké prohlídky poznáte Modrý salón, který je ukázkou bydlení zámožných vrstev v době tzv. druhého rokoka, a nádherné Empírové sály.
Teskův sál zdobí unikátní kazetový strop a obložení stěn v místnosti, honosně zařízený Rytířský sál na vás dýchne romantikou.

Budova zámku Orlík v Jihočeském kraji. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Budova zámku Orlík v Jihočeském kraji. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Malá zbrojnice je zase skvělou ukázkou vývoje palných zbraní v uplynulých čtyřech stoletích. Milovníky zbraní určitě potěší kolekce loveckých zbraní v Puškové chodbě a v Trofejní chodbě pak lovecké trofeje.
Korunou prohlídky na zámku Orlík je Zámecká knihovna, která obsahuje téměř osmnáct tisíc svazků.

Schwarzenberské panství, to je zámek Orlík

Ačkoliv přesné datum založení Orlíka je neznámé, přesto je jisté, že zde na vysokém ostrohu nad Vltavou již počátkem 13. století stála pevnost, později pevný gotický hrad. V rukách českých králů zůstal Orlík až do roku 1357. Na Orlíku se vystřídala řada majitelů, například Zmrzlíkové ze Svojšína, Švamberkové, Eggenbergové a Schwarzenbergové, kteří jej, až na období, kdy jim byl znárodněn, vlastní dodnes.

Výhled na přehradu pod zámkem Orlík. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Výhled na přehradu pod zámkem Orlík. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Vyplujte po přehradě Orlík

Chcete se kochat krásnou přírodou i zámkem Orlík při projížďce na lodi? Nedaleko orlického zámku je přístaviště, kde se můžete nalodit a vyplout za nevšedními zážitky a za poznáním památek z vodní hladiny.

Kdy navštívit zámek Orlík?

Prohlídky zámku se konají od dubna do října, dle aktuální otevírací doby. Prohlídka probíhá v zámeckých pantoflích, děti do šesti let dostanou návleky.
Bezbariérový přístup je možný jen na nádvoří (nádvoří, prodejna suvenýrů, WC).
Parkovat můžete cca 500 m od zámku.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Obec: Orlík nad Vltavou

Kontakt

Zámek Orlík
39807 Orlík nad Vltavou
tel: +420 382 275 101
e-mail: info@zamekorlik.cz
www.zamekorlik.cz

Tip na fajn výlet

Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici Sladovna Písek. Je největší dětskou galerií u nás. Inspiraci, hru, zábavu i poznání zažijete prostřednictvím atraktivních živých výstav. Galerie hrou vás vítá, vstupte dále!