Pachatele kybernetického útoku na olomoucký magistrát se nepodařilo vypátrat. Případ byl odložen

OLOMOUC – Pachatele, který v dubnu loňského roku překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zašifroval zde data, se doposud kriminalistům nepodařilo vypátrat. Stopy sice vedou do zahraničí, ale konkrétní osoba, proti které by bylo vedeno trestní stíhání, není známa. Případ byl odložen.

Kriminalistům z oboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje odložili případ napadení počítačového systému olomouckého magistrátu z loňského dubna. Podařilo se jím sice zmapovat činnost pachatele a shromážděné indicie je zavedly do zahraničí, nicméně zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo. „Útočník nenapadl škodlivým kódem ransomware Avaddon pouze síť olomouckého magistrátu, ale tímto virem byly napadeny i další právnické korporace a orgány státní správy po celém světě,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přestože kriminalisté případ odložili podle trestního řádu, i nadále povedou po pachateli pátrání. V případě jeho dopadení mu hrozí jeden rok až pět let za mřížemi nebo peněžitý trest.

Loni v dubnu neznámý pachatel nezjištěným způsobem překonal bezpečnostní opatření počítačového systému olomouckého magistrátu a zde zašifroval data. Pracovníkům Statutárního města Olomouc tím zamezil přístup k uloženým datům a počítačovým systémům. V zašifrovaných souborech zanechal zprávu, že pro dešifrování systémů požaduje zaslat 100 000 dolarů ve virtuální měně. Magistrát s pachatelem nevyjednával a požadované peníze neodeslal.

Po uplynutí lhůty k zaplacení, tedy zhruba po dvou týdnech, pachatel znovu zaútočil na server magistrátu útokem charakteru DDoS, ale bezvýsledně. „Na případu s krajskými kriminalisty spolupracovali pracovníci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, konzultanti z Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, IT specialisté Magistrátu města Olomouce i mezinárodní organizace Europol,“ upřesnil Hejtman. Kromě pátrání po pachateli odborníci společně řešili i prevenci vůči dalším možným kybernetickým útokům.