Popadané stromy a domácnosti bez proudu. Jihočeský kraj zasáhl silný vítr

JIHOČESKÝ KRAJ – (aktualizováno) Jižní Čechy zasáhl silný vítr. Hasiči mají od brzkých ranních hodin plné ruce práce a likvidují následky, které vítr způsobuje. Problémy jsou i s elektřinou. Přes patnáct tisíc domácností je bez proudu.

Od dnešní půl čtvrté hodiny ranní vyjíždějí jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči, aby likvidovali následky silného větru. Zatím evidujeme necelých 50 událostí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vítr způsobuje nejvíce práce hasičům na Prachaticku a Strakonicku, nejméně zatím na Jindřichohradecku. Naprostá většina zásahů je odklízení popadaných stromů. Zásahy označujeme jako tak zvané vícečetné zásahy, kdy během jednoho výjezdu jednotka odklidí i více popadaných stromů,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Kromě odstraňování stromů spadlých především na komunikace, hasiči řešili 2 dopravní nehody, kdy v Kamenném Újezdu narazil do spadlého stromu kamión a v Heřmanči na Jindřichohradecku osobní auto. V Blatné pak hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střeše.

Některé domácnosti jsou bez elektřiny

E.ON eviduje ke čtvrtečnímu ránu 8 poruch na vedení v západní části distribučního území. „Zhruba tisíc osm set odběratelů je tedy s omezením dodávek elektrické energie. Hlavními příčinami poruch jsou pády stromů a větví do vedení a následné poškození vodičů nebo izolátorů. Na opravách intenzivně pracujeme,“ uvedl ve čtvrtek Roman Šperňák, mluvčí společnosti E.ON.

Poruchy podle jeho informací zatím omezují nejvíce Táborsko (916 domácností), Strakonicko (197 domácností), Prachaticko (200 domácností) a Českokrumlovsko (500 domácností).

Kolem desáté hodiny ráno už však počet narostl na 15 000 domácností bez proudu. Nejpostiženější je Českokrumlovsko, Prachaticko a Jindřichohradecko na pomezí s Vysočinou.