Stovky spadlých stromů, létající střechy a bouračky. Pozor! V pátek se vichr vrátí!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Hasiči zažili opět jeden z perných dní. Silný vítr lámal stromy a větve, poškozoval i střešní krytiny, zvláště plechové. Největší nápor zažívali ráno kolem osmé hodiny. K 17. hodině se počet zásahů ve středních Čechách vyšplhal na 827.

Kromě toho vyjížděli středočeští hasiči ke 12 dopravním nehodám, 7 požárům a 5krát k záchraně osob a zvířat. Nejvíce událostí bylo na Benešovsku a na Příbramsku. V Loděnici na Berounsku se na jednom objektu se posunula celá střešní konstrukce a hasiči museli z vedlejší haly evakuovat 60 osob.

Na silnicích

Na Benešovsku se maléry nevyhnuly ani hlavním dopravním tahům. Na obchvatu Benešova či na dálnici D1 spadlé stromy přinesly řidičům citelné zdržení v kolonách. Kvůli nárazu nákladního auta do spadlého stromu byla uzavřena silnice II/108 u Kostelce nad Černými lesy na Praze-východ a na silnici I/3 na Benešovsku najel na spadlý strom kamion, čehož důsledkem byly opět kolony v obou směrech.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V několika případech zkomplikovaly větrné poryvy i řízení vozidel. Vítr měl podle policistů na svědomí také nehodu osobního auta na Kolínsku u Jestřabí Lhoty na silnici II/328. Na D4 na Příbramsku poryv větru otočil přívěsný vozík za autem mířícím od Prahy na Strakonice, což komplikovalo průjezd na 33. kilometru za sjezdem na Dobříš. V Chotouchově na Kolínsku do spadlého stromu narazilo auto.

O páté odpoledne bouralo na Mladoboleslavsku osobní auto na 36. kilometru dálnice D10 na Prahu, když do spadlého stromu najelo. Tyto nehody se naštěstí obešly bez zranění.

Na železnici

Problémy se nevyhýbaly ani železnici, ve třech koridorech došlo k omezení provozu a náhradní dopravě. Dopoledne musel být omezen provoz vlaků na Kolínsku. Na Berounsku na hlavní trati mezi Prahou a Plzní zastavily vlaky u Karlštejna na koleje spadlé vedení vysokého napětí. Na koridoru mezi Prahou a Českými Budějovicemi trakční vedení bylo třeba opravit mezi Střezimíří a Heřmaničkami. Během dopoledne se ukázalo, že jde o náročnější úkol. Nejprve byla zavedena náhradní autobusová doprava mezi Olbramovicemi a Táborem; půl hodiny před polednem byly povolány náhradní autobusy pro celý úsek mezi Benešovem a Českými Budějovicemi.

Ještě hodinu před polednem bylo také bez dodávek elektřiny 55 tisíc odběrných míst. Dvě hodiny po poledni zůstávalo nepřipojeno 26 tisíc domácností.

A předpověď?

Přes silným větrem meteorologové varují i nadále. Od páteční 18. hodiny do sobotní 19. hodiny se očekávají nárazy jihozápadního až západního větru o rychlosti 60–80 km/h. Během neděle a pondělka až o rychlosti 70 km/h.

Pro Mladoboleslavsko a Mnichovohradišťsko navíc do pátečního rána platí důrazná povodňová výstraha týkající se Jizery.

 

Foto: HZS ScK