Falešný pracovník České spořitelny okradl seniora o téměř tři čtvrtě milionu

KROMĚŘÍŽ – Podvodů spojených s neoprávněným přístupem k počítačovému systému a nosiči informací přibývá napříč celou zemí. Své o tom ví i jednasedmdesátiletý senior z Kroměříže. Na případ upozornila policejní mluvčí Barbora Balášová.

Seniora v polovině ledna kontaktoval neznámý člověk, který se vydával za pracovníka České spořitelny. „Pod legendou přechodného nastavení limitu na jeho běžném účtu získal volající od staršího pána přístupová hesla. Posléze mu z účtu podvodník odčerpal finanční prostředky ve výši 735 tisíc korun,“ uvedla Balášová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Chraňte své peníze! Šance, že se vám zase vrátí, je mizivá

Podobných podvodů, kdy oběti přichází někdy i o celoživotní úspory, řeší vyšetřovatelé čím dál víc. Policisté proto upozorňují, aby se lidé měli na pozoru, především pak nikomu nesdělovali informace o platební kartě, ani nezasílali fotokopie karty či osobních dokladů. „Nestahujte si žádné aplikace, díky nimž se podvodníci dostanou do vašeho počítače. Pak už stačí, abyste se přihlásili například do vašeho internetového bankovnictví a v ten moment má do něj přístup kromě vás i cizí osoba,“ upozorňuje Balášová.

Výjimkou není ani situace, kdy lidem volá střídavě údajný pracovník banky a falešný policista. „Hlásí vám, že vaše peníze jsou v ohrožení a musíte postupovat podle jejich návodu, abyste o finance nepřišli? Pozor! Zaměstnanci banky ani Policie ČR tak nikdy nepostupují,“ zdůrazňuje mluvčí.

Než se rozhodnete odpovědět na výhodnou investiční nabídku, nechte si čas na rozmyšlenou a raději se poraďte s blízkými. Případně můžete kontaktovat také policii. „Buďte opatrní a chraňte si své peníze. Je totiž mizivá šance, že vám je pak někdo vrátí,“ dodává Balášová.