Sůl. Omezit, nebo ne? A proč se v souvislosti s ní zamyslet nad cukrem

Když máme v jídelníčku příliš hodně soli, je to špatně. Když jí máme málo, je to špatně také. Její nezastupitelnost známe všichni z pohádky Sůl nad zlato, avšak zdaleka ne každý ví, co vlastně sůl je. Bývá často pokládána za jasného viníka vysokého krevního tlaku. Do hry však vstupuje další bílá pochutina, na kterou se v této souvislosti zapomíná.

Co je sůl

Sůl se těží v podobě nerostu halitu neboli soli kamenné, která je bezbarvá nebo bílá, průhledná a skelně lesklá. Kuchyňská sůl pak není nic jiného než chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný), jež je tvořen sodíkem (Na) a převažujícím chloridem (Cl).

Bez sodíku a chlóru ani ránu

Sodík je nezbytný zejména pro správné fungování nervové soustavy a svalů, dále reguluje krevní tlak a hydrataci. Z těla se vylučuje potem a močí. Jeho nedostatek může vést např. ke křečím a slabosti, v závažných případech k nebezpečnému poklesu krevního tlaku či dokonce k celkové dezorientaci. Proto při náročných sportovních nebo jiných fyzických výkonech, kdy dochází k dlouhodobému výraznému pocení (např. půlmaraton), je vhodné sodík doplňovat. Velmi často ho obsahují právě nápoje pro sportovce.

Druhým prvkem obsaženým v soli je chlor. Podobně jako sodík je důležitý pro správné zásobování buněk tekutinami. Chlor hraje také významnou roli v trávení, protože je součástí kyseliny chlorovodíkové, kterou obsahují žaludeční šťávy. Dlouhodobý průjem nebo zvracení mohou způsobit jeho nedostatek, což se může projevit problémy s trávením nebo svalovou slabostí.

Sůl a vysoký tlak

Nedostatek chloru a sodíku může způsobit závažné problémy. Na druhou stranu přílišná konzumace soli může být velmi škodlivá. Odborníci doporučují přibližně 5 g soli na den pro dospělého zdravého člověka. Dlouhodobě zvýšený příjem může vést ke zvýšení krevního tlaku, zatěžování srdce, zadržování vody v těle, přetěžování ledvin a jiným závažným zdravotním problémům. Na pozoru by se měli mít zejména jedinci citliví na příjem soli, trpící již zvýšeným krevním tlakem nebo mající problémy  s ledvinami.

Solí lze i zabít

Solí lze dokonce i zabít. Za smrtelnou dávku je označováno přibližně množství od  160 g soli (přes 30 malých lžiček soli). Otravy se ovšem nebojte. Sůl bezpečně rozeznáte chutí a navíc  její vysoké dávky vyvolávají zvracení, takže se ani v minulosti nestala oblíbeným nástrojem travičů.

Vysoký tlak a cukr

Zatímco vliv soli na zvýšení krevního tlaku je dle některých odborníků až příliš přeceňován, o cukru se v této souvislosti mlčí.

PharmDr. Margaret Slimáková, dlouholetá specialistka na zdravotní prevenci a výživu, zastává názor, s kterým není špatné se seznámit: „Zcela přehlíženým viníkem vysokého tlaku je cukr. Příjem cukru podporuje uvolňování hormonu inzulinu ze slinivky břišní. Hormon inzulin podporuje zadržování vody a sodíku v ledvinách. Vyšší objem vody a sodíku v našich cévách je pak základem vyššího krevního tlaku. To je však pouze jedna z cest. Inzulin nám „pomáhá“ zvýšit tlak i dalšími mechanismy. Třeba podobně jako stresový hormon kortizol aktivací sympatiku podporuje zúžení cév, které také vede ke zvýšení krevního tlaku. Obdobné účinky má dokonce i nadměrný příjem ovocného cukru – fruktózy…“ Takže všeho s mírou, jak se solí, tak s cukrem.

Odkaz na citace k dispozici u autorky