V Jihlavě sčítali škody, vítr hrozí na Vysočině i dnes v noci a zítra

JIHLAVA – Škody po včerejším větru dnes mapovali pracovníci Správy zeleně jihlavského magistrátu. Ve městě probíhají opravy poničených střech, s odstraňováním padlých stromů včera i dnes pomáhali stromolezci.

Silný vítr zasáhl včera také Jihlavu. Na svědomí má poničené střechy i polámané stromy. V terénu pomáhali policisté, strážníci i hasiči, kteří měli jen v Jihlavě kvůli větru 23 výjezdů.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Muzeum Vysočiny, ze kterého včera ráno strhl vítr plechovou střechu, je dnes opět otevřené. Pro veřejnost je nepřístupná pouze výstava Trojí život keramiky, která byla na muzejní půdě. Na provizorní opravě střechy dnes pracují pokrývači. Škoda je odhadnuta na 2 až 3 miliony korun.

Silný vítr poškodil i střechu Základní školy E. Rošického, odpadlo z ní několik tašek. Opravy zde probíhaly už během včerejška.

Stromolezci v terénu

Jedno z nejvíce postižených míst bylo včera v ulici Na Kopci, kde popadalo kvůli větru hned několik stromů. Jedna borovice dokonce spadla na taxík, nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Do terénu byli už včera povoláni také stromolezci. Ti museli pokácet strom, který se nebezpečně nakláněl u jednoho z bytových domů v ulici Demlova. Pracovníci Správy zeleně žádají o spolupráci také veřejnost, která se na ně může kvůli popadaným stromům obracet.

Varování meteorologů

Meteorologové varují před silným větrem i v následujících hodinách. Na Jihlavsku platí výstraha od dnešní 19. hodiny do sobotní 18. hodiny.

Opět hrozí poškození stromů a lesních porostů i menší škody na budovách. Nastat mohou i komplikace v dopravě. Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. A samozřejmě dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel.