Zoo Olomouc truchlí. Uhynul skoro sedmnáctiletý lev Šimon

OLOMOUC – Olomoucká zoologická zahrada truchlí, včera uhynul majestátní téměř sedmnáctiletý samec lva berberského Šimon. Pravděpodobně podlehl akutní infekci. Šimon byl samec s největším počtem odchovaných mláďat na světě.

Smutná zpráva přišla z olomoucké zoologické zahrady. Včera uhynul majestátního téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon.  „Odešel pro mě nejlepší lev, hned po svém tátovi Benitovi,“ dodává pohnutě ošetřovatelka Dana Reisigová. „Jednalo se o samce vysokého věku, s chronickými potížemi pohybového aparátu, kterého sužovaly i další neduhy stáří. Netrpěl. Na výsledky příčiny úhynu čekáme. Pravděpodobně se jednalo o akutní infekci, které již nedokázal čelit. Šimon se k nám vrátí, patří sem neodmyslitelně. Jednáme s preparátorem,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Po Šimonovi teskní i samice Lilly, s níž pospolu úspěšně odchovali celkem 6 koťat, z toho poslední Thembi (Naděje), se narodilo 11. května 2018. Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat na světě, jeho dva potomci z roku 2013 byli dokonce jediní narození lvi tohoto roku, které svět spatřil. Olomoucká zoo do populace v přírodě vyhynulého lva berberského přispěla 20 mláďaty. Poslední volně žijící lev berberský se nacházel do roku 1942 v Maroku. Zoo Olomouc chová lvy berberské od roku 1979.

Lev berberský žil  na dnešním území Afriky na sever od Sahary. S jeho vyhubením začali už Egypťané, později Římané, kteří je používali při gladiátorských hrách. V zajetí přežívá několik posledních kusů. Berberští lvi byli dlouho dobu považováni za úplně vymizelé, v první polovině 20. let byl lev berberský vyhuben. V 70. letech bylo ale zjištěno, že poslední zástupci poddruhu přežili v soukromé zoo (menažerii) marockých králů. Tento lvinec se později stal základnou pro zoo v Rabatu. Odtud se v 70. letech dostalo 22 těchto lvů do 7 zoologických zahrad světa, mezi nimi i do Dvora Králové. Všichni berberští lvi, kteří jsou dnes chováni v zajetí, jsou tedy potomky lvů ze soukromé menažerie marockého krále.