Brzy začnou registrace k zápisu na základní školy v Šumperku

ŠUMPERK – Od úterý 1. března od 8 hodin bude možné odesílat registrace k zápisu na základní školy v Šumperku, které zřizuje město. Vlastní zápisy pak proběhnout začátkem dubna, ještě není rozhodnuto, jestli se k zápisu dostaví rodiče i s dětmi osobně. V ostatních školách proběhnou zápisy klasickou formou bez předchozí registrace.

Elektronická registrace k zápisu se uskuteční pouze ve školách, jejichž zřizovatelem je město. Jsou to ZŠ Dr. E. Beneše, ZŠ 8. května, ZŠ Sluneční, ZŠ Vrchlického a ZŠ Šumavská. V ostatních základních školách proběhnou zápisy klasickou formou bez předchozí registrace. Elektronická registrace proběhne i do přípravné třídy v ZŠ Sluneční. Elektronická registrace žádostí proběhla poprvé v rove 2020 s cílem minimalizovat fronty při samotném zápisu v základních školách, a především zamezit vzniku duplicit, kdy zákonný zástupce přihlásí dítě do více základních škol najednou. Nyní si zákonný zástupce pro své dítě vybere v elektronickém systému základní školu podle své priority a zvolí si také pořadí škol na dalších místech pro případ vyčerpané kapacity jím zvolené prioritní školy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Odkaz na elektronický systém k zaregistrování žádostí bude umístěný na webových stránkách města a jednotlivých škol. „Od 1. března od 8.00 hodin budou moci zákonní zástupci budoucích školáků registrace v systému vyplnit a odesílat. O tom, jakým způsobem pak proběhne samotný zápis a zda se k němu dostaví rodiče i s dětmi osobně, rozhodnou aktuální protiepidemická opatření,“ uvedla Olga Hajduková, vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů na šumperské radnici.  Vlastní zápisy do základních škol proběhnou ve středu 6. a ve čtvrtek 7. dubna. V elektronickém systému zápisu je rovněž možné podat žádost o odklad povinné školní docházky.

„V případě, že zákonný zástupce nemá možnost přístupu k internetu, lze registraci vyplnit v Informačním centru na Hlavní třídě nebo na oddělení školství, které sídlí v úřadovně na Jesenické ulici nebo přímo při zápisu ve vybrané základní škole,“ doplnila Olga Hajduková. „Stejný systém funguje již několik let v městem zřizovaných mateřských školách a většina rodičů je na něj již zvyklá,“ dodala Hajduková.