Nenechte si ujít! Plzní projde průvod masek s muzikou a Bakusem!

PLZEŇ – Pokud nevíte, co o víkendu, byl by tu pro vás jeden dobrý tip, jak zahnat nudu. Plzní projde  masopustní průvod masek s muzikou a nebude chybět ani Bakus.

Novodobá historie tohoto plzeňského masopustu se začala psát v roce 2005, kdy veselí s maskami a muzikou se účastnil i Plzeňský lidový soubor Mladina. „Trochu se vyhýbáme tvrzení, že jsme ‚obnovili plzeňský masopust‘. Masopusty se konaly především v okolních obcích a nikoli v samotném městě Plzni, například v Božkově, Bolevci nebo Doudlevcích. Naposledy to bylo pravděpodobně více než dvacet let před koncem 19. století. Navíc nabízíme našim příznivcům a občanům města pouze část z tradičních zábav – masopustní průvod. V dřívějších dobách se masopust oslavoval od pátečního odpoledne až po večer v úterý před popeleční středou. Jednotlivých akcí se konalo mnoho a v různých regionech měly různou podobu. Masopustní průvod nebo obchůzka se ale konaly všude. Našim hlavním záměrem bylo připomenutí této tradice, nikoli její obnovení. A také jsme chtěli nabídnout Plzeňanům důvod vyrazit do města a nadechnout se. Od Vánoc do Velikonoc se v Plzni přímo na ulicích a náměstích nic nedělo, tak jsme se rozhodli tenhle prostor trochu zaplnit,“ uvedl vedoucí muziky souboru Mladina Jan Voves.

Masopust v posledních letech probíhá pouze v ulicích města Plzně, kdy průvod vyjde v 16 hodin od Branky a jde požádat pány radní o povolení masopust pořádat. Poté pokračuje centrem Plzně na lávku nad náplavkou mezi Anglickým a Denisovým nábřežím, kde se vhodí zapálený Bakus do řeky Radbuzy. S ním tak odplavou všechny neřesti a sváry, které město celý rok trápily.

Masopust, Masopust, jen mě holka nevopust! začne v sobotu v 16 hodin U Branky jako součást doprovodného programu festivalu Smetanovské dny.