Nové keramické obklady, nerezové startovací bloky. Přerovský bazén projde přes léto rekonstrukcí

PŘEROV – Je pochopitelné, že po více než 40 letech fungování není přerovský plavecký bazén ve stoprocentním stavu. Přes léto ho čeká oprava asi za 11 a půl milionu korun, kdy mimo jiné bazénová vana dostane nové keramické obklady a stávající startovací bloky nahradí moderní nerezové.

Nové keramické obklady získá přerovský padesátimetrový plavecký bazén. Další zvažovanou možností byl modulární systém tvořený panely z nerezové oceli v kombinaci s tvrdým PVC, ale tato varianta by byla až o 5 milionů korun dražší – proto se radní rozhodli pro kachličky. Oprava přijde asi na 11 a půl milionu korun a zahájena by měla být ještě letos. „Původní obklad bude osekán, poté by mělo dojít k odbornému posouzení původní železobetonové konstrukce bazénu – je třeba zjistit, kde dochází k průsaku a tato místa opravit. Nutné bude i vybourání stěnových trysek a bazénové výpusti, vana získá nové prvky a ty budou napojeny na stávající rozvody,“ nastínila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Součástí zakázky má být i výměna vstupních madel a odbourání stávajících startovacích bloků, které mají nahradit moderní nerezové bloky. Projekt bude řešit i opravu bazénových ochozů, neboť ty jsou letitým působením vody narušeny.

Přerovský bazén byl otevřen v roce 1978 a světle modré obklady pokrývající dno i stěny jsou ještě původní. Už čtvrtým rokem spravuje celý areál společnost Sportoviště Přerov a její jednatel Jaroslav Hýzl říká: „Když byl bazén kvůli covidu pro veřejnost uzavřený, tak se nám – nevíme proč – vzedmula část dna. Vodu jsme vypustili a část opravili. Jenže za pár týdnů se situace opakovala v jiném úseku. Je zřejmé, že je narušená stará hydroizolační vrstva, která tu byla položena před téměř padesáti lety. Nechceme dojít až do havarijního stavu, kdy by bylo nutné bazén uzavřít, a proto považujeme za vhodné zahájit rekonstrukci co nejdříve.“  Předběžně se počítá s tím, že by odborná firma, která vzejde z výběrového řízení, mohla bazén opravovat od června do září, kdy je možno provozovat venkovní areál.

Poslední zásadnější opravou prošel plavecký areál v roce 2011, kdy byla snaha přeměnit ho do podoby akvaparku – do investic šlo tehdy asi 60 milionů korun. V kryté části bazénu vznikla divoká řeka, Kneippův chodník na promasírování chodidel, upravil se dětský bazén i jeho zázemí. V roce 2014 získal areál titul „Nejekologičtější bazén České republiky“. Ocenění přišlo za předúpravnu vody, která do bazénu neputuje z městského vodovodního řadu, ale z místního potoka Strhanec, za ohřev vody pomocí solárních kolektorů a také za zateplení objektu. Změn doznalo i venkovní koupaliště – původně tu byl jen 25metrový plavecký bazén a brouzdaliště, přibyl tu bazén se skluzavkami a dalšími atrakcemi.