Cenu města Vsetína obdržel všestranný sochař Miroslav Machala

VSETÍN – Na svém únorovém zasedání vsetínští zastupitelé rozhodli o vítězi Ceny města Vsetína pro rok 2021. Tím se stal dvaasedmdesátiletý akademický sochař Miroslav Machala, který „porazil“ dalších šest svých „soupeřů“.

Cena města je udělována jednou ročně vsetínské osobnosti za významný přínos k rozvoji Vsetína v nejrůznějších oblastech lidské činnosti a za činy hodné občanské pozornosti. Radnice obdržela celkem sedm nominací: pro hudebníka Mojmíra Bártka, lékařku Helenu Fukalovou, členku Českého červeného kříže Irenu Gebauerovou, folkloristku Jiřinu Sousedíkovou, aranžérku Boženu Spáčilovou, držitelku Čestného občanství města Zdeňku Straškrabovou a právě akademického sochaře Miroslava Machalu, který se stal vítězem.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Pana Machaly si velmi vážím, je to vynikající umělec i člověk. Svým dílem se prostřednictvím sochařských objektů i restaurátorské činnosti zasloužil o propagaci a povznesení Vsetína, a to nejen přímo v našem městě, ale i v dalších lokalitách celé republiky. Proto mě těší, že ocenění poputuje právě do jeho rukou,“ uvedl k osobě oceněného starosta Jiří Růžička. Oceněný sochař se narodil v roce 1950 na Vsetíně, kde vystudoval gymnázium. V Praze absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, další jeho kroky vedly do pracovního procesu, kdy se živil jako restaurátor historických kamenných soch. Pracoval například i na sousoší svatého Bernarda na Karlově mostě a vytvořil řadu kopií barokních soch, například sv. Jana Nepomuckého, Panny Marie Immaculaty či sv. Floriána, podílel na vzniku repliky sochy Radegasta v dílně Jana Sobka v Leskovci.

Kromě restaurátorství se věnuje i vlastní umělecké tvorbě. V obchodním komplexu Kotovo je umístěna jeho pískovcová plastika Hudba, dílo Planetka Vsetín krášlí vsetínské náměstí, stejně jako pítka z jeho tvorby. Před Základní školou Rokytnice stojí jeho sousoší Sluneční hodiny. Je také autorem náhrobků umělců na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm. Z jeho rukou vznikl náhrobek valašské královny Jarmily Šulákové. Všestranný sochař je i nadaným autorem, v roce 1999 mu vyšla publikace Atlantida na dosah, ve které přináší svůj pohled na možnou existenci a zánik tohoto bájného kontinentu.