VIDEO: Policisté si připomněli Evropský den obětí trestných činů

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Na úterý 22. 2. 2022 připadl Evropský den obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou policisté uctili a podpořili ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha.

Před policejními služebnami v celé republice se rozblikaly majáky služebních vozidel. Když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc. Evropský den obětí trestných činů je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. I my v České republice máme od roku 2013 Zákon o obětech trestných činů – zákon č. 45, který podrobně definuje postavení oběti v rámci trestního řízení a její práva. „I když z logiky věci nemůže být kontakt oběti s policisty vždy příjemný, snažíme se lidem vše pokud možno co nejvíce ulehčit. Ať už za pomoci krizových interventů, zlepšením prostředí na služebnách či speciálními výslechovými místnostmi, které umožní jeden výslech bez nutnosti sekundární traumatizace, což je důležité zvláště u zranitelných obětí,“ vysvětlil policejní mluvčí David Chaloupka.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.