Jihočeští celníci zabavili padělané zboží za víc jak dva miliony korun

ČESKOKRUMLOVSKO – ​Každý měsíc jsou celníky prováděny namátkové kontroly v provozovnách se zbožím, kdy se zaměřují se na dozor nad dodržováním povinností a zákazů v souvislosti s nakládáním se zbožím porušující práva duševního vlastnictví. Jak v měsíci lednu, tak v měsíci únoru, bylo hlídkami jihočeských celníků zjištěny a následně zadrženy padělané výrobky.

Jak uvedl tiskový mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj Radek Kréda, nejzávažnější porušení bylo zjištěno při jedné z kontrol v provozovně ve Vyšším Brodě. „Zde bylo celníky zjištěno a následně zadrženo zboží, a to jak textilní (trika, mikiny, tepláky, různé oděvní doplňky), dále obuv (dámská i pánská), sluneční brýle, tak i dětské hračky (stavebnice, plyšové hračky, postavičky, panenky), celkem ve stovkách kusů, jejichž prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda cca dva miliony sedm set devět tisíc korun,“ sdělil Kréda.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle slov Radka Krédy se jednalo o padělky světoznámých značek. „Za zmínku stojí fashion značka New Balance a plyšové hračky značky Spongebob, jejichž padělky se na trhu opětovně objevily,“ doplnil mluvčí Celního úřadu pro Jihočeský kraj.

Veškeré takto zjištěné a zadržené zboží bylo uloženo ve skladu celního úřadu. „Osobám, které nakládaly se zbožím porušujícím právo duševního vlastnictví hrozí v případě přestupkového řízení pokuta až do výše deset milionů korun. V případě, že se majitelé ochranných známek rozhodnou využít takzvaný zjednodušený postup, bude bez dalšího řízení zboží zlikvidováno, bez další sankce pro prodejce tohoto zboží,“ dodal Kréda.