Krajský úřad vyvěsil ukrajinskou vlajku, solidaritu vyjadřují i další instituce

OLOMOUCKÝ KRAJ – Úřad Olomouckého kraje včera vyvěsil ukrajinskou státní vlajku. Reaguje tak na aktuální události na Ukrajině a postup Ruska vůči této svrchované zemi. Ukrajinská vlajka již visí také na dalších místech v Olomouci.

„Vlajka Ukrajiny před Krajským úřadem Olomouckého kraje je vyjádřením nesouhlasu se vstupem ruských vojsk na území suverénní Ukrajiny,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek v reakci na aktuální dění, kdy ruská armáda vstoupila na území svrchované zamě. Vlajku Ukrajiny vyvěsilo již ve středu 16. února také statutární město Olomouc před budovou radnice na Horním náměstí. Tenkrát šlo ještě o obavy z možného vývoje. „Nejde o nějaké politické gesto, ale o vyjádření normální lidské solidarity s obyvatelstvem Ukrajiny v jeho těžké chvíli. Všichni chceme věřit, že k žádnému válečnému konfliktu nedojde, situace se uklidní a lidé se budou moci v klidu věnovat běžnému životu i budování své země,“ řekl náměstek primátora Olomouce Karel Konečný, který má v gesci i zahraniční vztahy Olomouce.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Svou podporu ukrajinským studentům a akademikům vyjádřila také olomoucká univerzita. „Velmi pozorně sledujeme situaci na hranicích mezi Ukrajinou a Ruskem. Chci ubezpečit naše studenty i akademiky z Ukrajiny, kteří u nás pobývají, že jsme v případě napadení jejich vlasti připraveni je podpořit. Domlouváme spolupráci s tlumočníky, psychology, právníky a dalšími, jejichž pomoc by v případě vypuknutí konfliktu mohla být potřebná,“ uvedl pondělí 21. února rektor Univerzity Palackého Martin Procházka. Na Univerzitě Palackého v současnosti studuje zhruba 150 studentů z Ukrajiny, zaměstnanců zde působí na dvě desítky.

Vlajka Ukrajiny na Horním náměstí v Olomouci, foto Magistrát města Olomouce