Poznejte Klášterec nad Ohří, lázeňské město proslavené porcelánem

Pojďte s námi navštívit Klášterec nad Ohří, městečko usazené v malebné krajině mezi Krušnými a Doupovskými horami. Dominantou města je zámek s muzeem českého porcelánu a rozsáhlý park, na který navazuje lázeňský areál s minerálními prameny. Objevte památky, zajímavosti a půvab města nad meandry řeky Ohře. 

Za historií do Klášterce nad Ohří

Město Klášterec nad Ohří najdete v údolí řeky Ohře, v místě s krásnou přírodní scenérií Krušných a Doupovských hor. Svůj název město dostalo podle malého kláštera (klášterce), které zde založil postoloprtský klášter benediktinů. Na kláštereckém panství se vystřídalo několik šlechtických rodů. Do historie města se nejvýznamněji zapsali Thunové, jejichž vliv připomíná mnoho historických památek. Do dějin se však Thunové zapsali především založením porcelánky, která proslavila nejen město, ale i dovednost místních lidí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Sala terrena v Klášterci nad Ohří. Foto: Hana Ulmová
Sala terrena v Klášterci nad Ohří. Foto: Hana Ulmová

Klášterec nad Ohří vás zve na zámek a do parku

Na návštěvu novogotického zámku a parku byste určitě neměli zapomenout. Zámek s parkem v Klášterci nad Ohří je zakomponován jako součást městské památkové zóny ve středu starého města. V zámeckém areálu také stojí Sala terrena s glorietem se sochařskou výzdobou a soubor kaplí Sedm bolestí Panny Marie. Milovníci křehké krásy by si neměli nechat ujít expozici věnovanou porcelánu. Přijeďte se obdivovat výrobkům delfské a německé fajáns, míšeňskému, durynskému a vídeňskému porcelánu a poznejte vývoj českého porcelánu.

Vezměte děti do pohádkové země

Vydejte se s dětmi do Pohádkové země v zámeckém sklepení. Žijí zde skřítkové, pohádkové loutky i hodný Dráček Dobráček. V Pohádkové zemi můžete vidět vodní svět, peklo a lesní svět. Velkou zajímavostí je Vodní skřítčí mlýn. Kdo si do něj hodí nějakou korunku a bude si něco přát, tak se mu to určitě vyplní.
Součástí prohlídky je výstup na zámeckou věž, ve které je instalována expozice „Bylo nebylo“ na téma pověstí a legend severozápadních Čech.

Zámek v Klášterci nad Ohří. Foto: Hana Ulmová
Zámek v Klášterci nad Ohří. Foto: Hana Ulmová

Co nesmíte v Klášterci nad Ohří minout

Kostel Nejsvětější Trojice, který nechal postavit Michael Oswald Thun. Farní kostel si můžete prohlédnout půl hodiny před začátkem mše a také při příležitostných koncertech. V kostele se nachází Thunská hrobka přístupná s průvodcem v rámci jednoho ze zámeckých okruhů.

Hřbitovní kostel Panny Marie Utěšitelky je rokoková stavba se dvěma pravoúhlými bočními kaplemi. Pohlédněte na nástropní fresky, jsou z roku 1789 a představují zázraky a narození Panny Marie.

Významnou sakrální památkou je vyobrazení Sedmera Mariiných bolestí a čtrnácti svatých pomocníků v zámeckém parku. Sedmero Mariiných bolestí má, na rozdíl od Křížové cesty, pouze sedm zastavení a představuje Mariin život naplněný utrpením, které prožívala jako matka Ježíše Krista.

Kaple Klášterecké Madony s Ježíškem z Agary a Ciboušova je duchovním místem, kde se můžete kdykoliv přijít pomodlit.

Klášterec nad Ohří, lázně Evženie, pavilon a infocentrum s Městským pramenem, Kláštereckým pramenem a pramenem Evženie. Autor: Lubor Ferenc. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0
Klášterec nad Ohří, lázně Evženie, pavilon a infocentrum s Městským pramenem, Kláštereckým pramenem a pramenem Evženie. Autor: Lubor Ferenc. Zdroj: Creative Commons BY-SA 4.0

Přijďte si poslechnout tikot hodin

Navštivte muzeum hodin. Najdete jej nedaleko kostela Nejsvětější Trojice. Uvidíte mnoho vzácných exponátů z Čech i z celé Evropy. Nejstarší hodiny z této soukromé sbírky pocházejí z roku 1580.

Za zdravím do lázní Evženie

V Klášterci nad Ohří se nachází lázeňský areál Evženie, kde můžete ochutnat tři minerální prameny a relaxovat při léčebnách a wellnessových procedurách.

Místo výletu

Kraj: Ústecký
Okres Chomutov
Město: Klášterec nad Ohří

Kontakt

Turistické informační centrum
nám. Dr. E. Beneše 85
431 51 Klášterec nad Ohří
tel.: +420 474 359 687
e-mail: icklasterec@muklasterec.cz
www.klasterec.cz

Tip na fajn výlet

Pokud jste milovníci romantických zřícenin, atmosféry dávných časů a nádherných výhledů, pak rozhodně navštivte hrad Andělská Hora. Je dominantou stejnojmenné vesničky v Karlovarském kraji a říká se o ní, že vás nabije pozitivní energií. A je zde možné potkat anděla? Kdo ví?