Zdrogovaný řidič bez řidičáku se ve Zlíně vydával za mladšího bratra

ZLÍN – Snaha vyhnout se nepříjemným následkům setkání s policií se nevyplatila řidiči, kterého v úterý krátce před půlnocí zastavili policisté z pohotovostního a eskortního oddělení ve Zlíně na třídě Tomáše Bati v rámci běžné silniční kontroly. Byl totiž pod vlivem drog a neměl platný řidičák, vydával se proto za svého mladšího bratra.

Řidič se při setkání s policisty choval zmateně. „Na požádání nepředložil doklady osvědčující jeho totožnost, řidičský průkaz ani doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla s tím, že veškeré legitimace zapomněl doma. Jediné, co měl u sebe, bylo osvědčení o registraci vozidla,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Muž policistům řekl své jméno i datum narození. Těm bylo ale jeho chování podezřelé, podoba neodpovídala fotografii na dokladech v evidenci. „Ve spolupráci s operačním důstojníkem nakonec odhalili, že ve skutečnosti se jedná o jednatřicetiletého muže z obce u Napajedel, který se záhy přiznal, že záměrně uvedl totožnost svého o sedm let mladšího bratra,“ řekla Kozumplíková.

Dechová zkouška byla negativní, zkouška na přítomnost drog však vyšla pozitivně. „Muž se přiznal, že je uživatelem omamných a psychotropních látek, lékařské vyšetření ale odmítl. Policisté našli ve vozidle několik prázdných injekčních stříkaček,“ dodala mluvčí.

Dalšími lustracemi potom zjistili, že muž má platnou blokaci řidičského oprávnění a až do roku 2023 má uložený zákaz řízení všech motorových vozidel. „Je proto podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Navíc se pravděpodobně dopustil hned několika přestupků, za což mu ve správním řízení hrozí až padesátitisícová pokuta a další zákaz řízení,“ uzavřela Monika Kozumplíková.