Poznejte Sázavský klášter, místo posvěcené zázraky sv. Prokopa

Vydejte se s námi za poznáním a historií starobylého Sázavského kláštera, jenž se vypíná na skalnatém ostrohu nad jedním z četných zákrutů romantické řeky Sázavy. Klášter Sázava patří k nejpozoruhodnějším poutním místům v Čechách. Objevte místo, kde sv. Prokop oral s čerty.

Klášter Sázava, pozoruhodnost nad meandrem řeky Sázavy

Sázavský klášter je úzce spojený s životem a dílem poustevníka a patrona české země, svatého Prokopa. Poznejte významnou památku, kterou najdete v Sázavě, městě s bohatou historií ležící v zachovalé přírodě v údolí stejnojmenné řeky. Klášter Sázava je národní kulturní památkou, poutním místem a autentickým pamětníkem deseti staletí českých dějin, s pestrou mozaikou staveb z nejrůznějších historických a uměleckých období. Přijďte nasát atmosféru místa posvěceného prací, modlitbou a zázraky sv. Prokopa.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Sázavský klášter. Foto: archív autorky
Sázavský klášter. Foto: archív autorky

Poznejte místo, kde sv. Prokop oral s čerty

Svatoprokopská Sázava je prohlídkovým okruhem, kde uslyšíte mnoho příběhů a uvidíte pestrou mozaiku architektury a uměleckých předmětů z různých slohových období a historických etap. Budete také následovat poutníky, kteří sem za svatým Prokopem, patronem české země po staletí přicházejí s důvěrou v jeho pomoc. Projdete se zahradou, poznáte kapitulní síň, křížovou chodbu, refektář a expozici „Staroslověnská Sázava“.
Poutní chrám sv. Prokopa spravuje a provozuje Římskokatolická farnost Sázava.

Rozjímejte v Severní klášterní zahradě

Severní zahrada kláštera byla ve středověku sídlištěm laických služebníků. Dnes zde můžete odpočívat, relaxovat a rozjímat na měkkém travnatém koberci pod korunami vzrostlých stromů. Ve středu zahrady si povšimněte vzácné památky z roku 1070, odkrytých základů kostela sv. Kříže, které svým tvarem připomínají čtyřlístek. Pozůstatky této historické památky byly v rámci archeologického výzkumu objeveny v 70. letech 20. století. V zimním období je severní zahrada uzavřena.

Sázavský klášter s kostelem sv. Prokopa. Foto: archív autorky
Sázavský klášter s kostelem sv. Prokopa. Foto: archív autorky

Kdo byl svatý Prokop?

Ten, který vítězí nad zlem. Světec Prokop Sázavský je duchovní ochránce země České. Žil na přelomu 10. a 11. století nejprve rodinným životem, pak se stal slovanským knězem, následně mnichem, poustevníkem a zakladatelem slovanského benediktinského kláštera v Sázavě. Smrtí v roce 1053 jeho životní pouť neskončila, ale dále působil a působí jako věčný nebeský přímluvce a vzor. Chcete-li vědět o Prokopově životě a rozvoji jeho uctívání více, přijeďte do Sázavského kláštera.

Kde najdete klášter Sázava?

Kraj: Středočeský
Okres: Benešov
Město: Sázava

Kontakt

Klášter Sázava
285 06 Sázava 72
tel.: +420 327 321 177
e-mail: sazava@npu.cz
www.klaster-sazava.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte nad řekou Sázavou šlechtické sídlo, kde se stále bydlí, a jeden z nejkrásnějších českých hradů, Český Šternberk.