Skutečný příběh Hanče a Vrbaty uvidíte v novém filmu

PRACHATICE – Příběh Hanče a Vrbaty hýbal světem filmu už v roce 1956. Sto let byl překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci, až se nového zpracování ujal režisér Tomáš Hodan. Do filmu Poslední závod vrátil i postavu sportovce Emericha Ratha, která byla takřka vymazána. Příběh obrovských sportovních výkonů, přátelství a odvahy právě začíná.

Před první světovou válkou byly Krkonoše chudou oblastí, kde se střetával český živel s německým. Hory se zpočátku století začaly dynamicky proměňovat, zejména díky jedné novince v českých zemích – lyžím. Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát.

Přijďte sami posoudit, zda se autorům podařilo zrekonstruovat a ukázat závod bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal. Kryštof Hádek se v roli Bohumila Hanče představí 29. března v Kině Národka v Prachaticích. Poslední závod začíná v 19.30 hodin.