Ženě se zastavilo srdce, pomohl kolemjdoucí hasič

HODONÍN – Ve čtvrtek vedení města Veselí nad Moravou vyznamenalo Richarda Hálu za záchranu života seniorky, která zkolabovala.

Richard pracuje jako profesionální i dobrovolný hasič. Ve čtvrtek 20. ledna měl volno. Když krátce po osmé hodině projížděl městem, uviděl zkolabovat starší ženu. Přispěchal k ní a ze všeho nejdřív přivolal pomoc prostřednictvím aplikace Záchranka. Pak podle pokynů operátora začal stlačovat hrudník. Díky své profesi věděl, jak na to. „Masíroval jsem srdce až do příjezdu zdravotníků, ale nevnímám to jako nějaké hrdinství, považuji to za samozřejmost, jsem rád, že jsem mohl pomoci,“ vzpomíná pan Richard. Na resuscitaci pak navázala pozemní lékařská posádka, rozšířila péči a podařilo se jí obnovit oběh pacientky. Vrtulník potom zajištěnou seniorku transportoval do Fakultní nemocnice Brno k další péči. Jednalo se o akutní infarkt myokardu. Žena už je teď doma a daří se jí dobře, pomalu se zotavuje. Ona i její syn se také zúčastnili slavnostního aktu, kdy byl pan Richard vyznamenán starostou města. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří mi pomohli vrátit se do života. Jsem šťastná a vděčná,“ říká paní Danuše.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Akce se zúčastnili také žáci základních škol a mezi nimi chlapci, kteří v minulosti zachránili topící se malou holčičku. Také jim kdysi starosta poděkoval a veřejně je vyznamenal. „To jsou činy, které je třeba zviditelnit a uvádět jako příklady pro ostatní. Pan Hála se zachoval skvěle, děkujeme za jeho přístup a jednání, je to skutečně následováníhodné,“ řekl starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.