Poznejte zámek Valtice, barokní skvost se zahradou i Salonem vín

Navštivte perlu jižní Moravy, krásný zámek Valtice, který se pyšní luxusními interiéry, barokním divadlem, zámeckou kaplí i zahradou se sochami. Jste milovníci révového moku? Pak si nenechte ujít degustační expozici přímo na valtickém zámku – Salon vín. 

Zámek Valtice je ikonou vinařského kraje

Přijďte si prohlédnout barokní perlu, zasazenou do kraje slunce a vína, obklopenou malebnými kopečky osázenými vinohrady. Zámek Valtice patří k nejpůsobivějším památkám jižní Moravy. Poznejte někdejší sídlo rodu Liechtensteinů. Velikost a nádhera barokní výzdoby svědčí i dnes o tom, že býval rezidencí jednoho z nejmocnějších šlechtických rodů podunajské monarchie.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Současnou podobu získal valtický zámek nákladnými přestavbami v 17. a 18. století. Od vyvlastnění v roce 1945 je v majetku českého státu a nyní ho spravuje Národní památkový ústav. V roce 1996 byl zapsán jako nedílná součást Lednicko-valtického areálu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Interiér valtického zámku. Zdroj: Pixabay
Interiér valtického zámku. Zdroj: Pixabay

Zámek Valtice vás zve do skvostných komnat

Valtický zámek si pro své návštěvníky připravil celou řadu zajímavých expozic, jedna z nich je i pro milovníky vína. Vyberte si z pestré palety poznávacích okruhů.

Hlavní reprezentační okruh, to je procházka více než dvaceti reprezentativními místnostmi někdejší rezidence lichtenštejnských knížat, jednoho ze tří nejbohatších rodů v rakousko-uherské monarchii.
Nahlédněte do knížecího bytu, apartmánu Františka I. z Liechtensteinu s deseti místnostmi, které prošly nákladnou rekonstrukcí nebo se vydejte na cestu zákulisím barokního divadla. Čeká vás zážitkový prohlídkový okruh do všech jeho koutů. Valtické barokní divadlo je po Českém Krumlově dalším českým unikátem! Vlastnoručně si můžete vyzkoušet, jak se mění kulisy i jak se dělá efekt větru a deště.
Neméně úchvatné a skvěle dochované prostory uvidíte také v zámecké barokní kapli, která je jednou z nejkrásnějších na území dnešní Moravy.
Přijďte nahlédnout pod pokličku filmových zbrojířů do filmové zbrojnice. Jejím pokladem jsou zbraně a zbroje ze slavných historických filmů, které najdete na vnitřním nádvoří zámku Valtice, a to přímo v prostorách bývalé zámecké černé kuchyně.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay
Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay

Ochutnejte to nejlepší víno!

Navštivte unikátní Zámecký sklep z roku 1430, který patří mezi nejstarší a největší vinné sklepy v České republice. Po staletí zde zrají v obrovských dubových sudech ta nejlepší vína od nejstaršího vinařství Lednicko-valtického areálu – CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
Každoročně obnovovaná expozice nejlepších sta vín z celé České republiky je umístěná ve sklepních prostorách státního zámku ve Valticích. Je jediným zařízením svého rozsahu u nás. Navštivte Salon vin.

Kolonáda Na Rajstně. Zdroj: Pixabay
Kolonáda Na Rajstně. Zdroj: Pixabay

Za památkami okolím valtického zámku

Nechte se okouzlit zámečkem Belveder. Stavbu na Liščím vršku obklopuje krásný lesopark. V zámečku najdete také kavárnu a degustační vinný automat.
Další jedinečnou památkou je Dianin chrám Rendez-vous na území Lednicko-valtického areálu. Má podobu římského vítězného oblouku a je zasvěcen patronce lovu Dianě. S historií, exteriérem i interiérem stavby, zasazené do překrásné přírodní scenérie s rybníčkem, se můžete na místě seznámit prostřednictvím prohlídky s průvodcem.
Bylinková zahrada Lu & Tiree Chmelar, to je voňavé místo v těsné blízkosti valtického zámku, kde najdete mnoho druhů rostlin, ale také prostor pro báječnou relaxaci.
Další úžasnou památkou je Kolonáda Na Rajstně. Monumentální památník se tyčí na vyvýšenině nedaleko Valtic a nabízí ze své terasy skvělou vyhlídku na celý Lednicko-valtický areál.
Korunou vašeho výletu ve Valticích může být projížďka kočárem v zámeckém parku. Zažijete nejen skvělou relaxaci, ale i poznání odlehlejších částí zámeckého areálu.

Valtický zámek. Zdroj: Pixabay
Valtický zámek. Zdroj: Pixabay

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Břeclav
Město: Valtice

Kontakt

Státní zámek Valtice
Zámek 1
691 42 Valtice
tel.: +420 778 743 754
e-mail: valtice@npu.cz
www.zamek-valtice.cz

Tip na fajn výlet

Pojďte s námi zavítat na pohádkově krásný zámek Lednice, obklopený rozlehlou krajinářskou zahradou v Lednicko-valtickém areálu. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v naší republice.