Přerov vyjadřuje podporu Ukrajině, z partnerského města přišla prosba o pomoc

PŘEROV – Na přerovské radnici vlaje od včerejšího poledne ukrajinská vlajka. Zástupci města tímto symbolickým gestem vyjadřují podporu ukrajinskému lidu a zemi, která byla napadena Ruskem. Solidaritu projevují také partnerskému městu Ivano – Frankivsk, které tento týden požádalo Přerov o humanitární pomoc.

„Od přijetí dopisu jednáme, jak účinně a co nejrychleji pomoci našim přátelům na Ukrajině, kteří se ocitli ve válečné vřavě. Soucítíme s nimi, ale víme, že oni teď potřebují i materiální podporu,“ řekl primátor Přerova Petr Měřínský. Ivano – Frankivsk leží v karpatské oblasti Ukrajiny. Jeho zástupci už v pondělí 21. února předvídali, že konflikt přeroste ve válku – a na přerovskou radnici přišel v ten den mail s prosbou o pomoc. „Laskavě vás žádáme o zvážení možnosti poskytnutí podpory k zajištění teritoriální obrany a ochrany obyvatel Ivano – Frankivsku,“ napsal Ruslan Martsinkiv – primátor města, které v roce 2003 navázalo s Přerovem spolupráci a od roku 2010 je jeho partnerským městem. Konkrétně ukrajinská strana žádala o pomoc ve formě poskytnutí komunikačních a sledovacích strojů, žádala i o pomůcky pro první pomoc, ale i batohy, karimatky, spacáky, boty, rukavice či termoprádlo.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Okamžitě jsme zasedli a hledali vhodnou formu pomoci. Dotazovali jsme se jich mailem, zda by pro ně nebyla lepší finanční pomoc ve výši 8 tisíc euro, neboť přeprava věcí by byla v této situaci komplikovaná a nejistá. Ve středu odepsali, že se rozhodnou a odpoví – ve čtvrtek ráno ale situace na Ukrajině eskalovala a odpověď už jsme nedostali.  Stále jsme ale připraveni pomoci, v tuto chvíli ji ale budeme muset koordinovat se státem a humanitárními organizacemi,“ upřesnil primátorův náměstek Petr Kouba.

Zastupitelstvu města Přerova, které zasedne v pondělí 28. února, je předkládán záměr poskytnutí peněžní pomoci ve výši 200 tisíc korun – s tím, že až budou známy konkrétní parametry finanční a materiální pomoci prostřednictvím humanitární organizace, pak zastupitelstvo přímo rozhodne o jejich poskytnutí za stanovených podmínek.