Radní podepsali memorandum o vzniku obchvatu Maloměřic a Obřan

BRNO – Radní podepsali memorandum o spolupráci Brna, městské části Maloměřice a Obřany a společnosti Teplárny Brno. To vyjasňuje postupy a role při přípravě projektu obchvatu.

Dokument urychlí přípravu přeložení silnice II/134, která v důsledku vysoké stavební činnosti a rozvoje regionu kapacitně nestačí a zahlcuje dopravu v městské části.  „Nyní všechna auta mířící ze severovýchodu projíždí Fryčajovou a Obřanskou ulicí, které jsou hlavními tepnami Maloměřic a Obřan. Na takovou hustotu provozu však nebyly připraveny ani komunikace, ani obyvatelé městské části,“ řekla primátorka Markéta Vaňková. Přeložení trasy je již zapracováno do územního plánu, po schválení se bude jednat se zástupci kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V memorandu se společnost Teplárny Brno zavazuje k úhradě nákladů k přípravě projektu až do výše 6 milionů korun. Silnice bude přeložena ze stávajících ulic Fryčajova a Obřanská za železniční trať a seřaďovací nádraží Maloměřice v ulici Kulkova, ze které se řidiči napojí na velký městský okruh. Směrem z města překročí komunikace řeku ve stejných místech jako železnice, protne Mlýnské nábřeží a povede směrem na Bílovice nad Svitavou, kde se napojí na Obřanskou ulici. Součástí návrhu je také tunel pod Hradiskem u Obřan. Jakmile bude schválen nový územní plán, Brno zahájí spolupráci s Jihomoravským krajem, který bude investorem. Náklady se počítají ve stovkách milionech korun.