Byty pro Ukrajince, konec družby s ruským Volgogradem i sbírka věcí v divadle, tak se staví Ostrava k válce

OSTRAVA – Obrovská vlna solidarity obyvatel, sbírky peněz a věcí denní potřeby, dobrovolníci vozící humanitární pomoc na hranice s Ukrajinou a naopak další dobrovolníci, kteří vozí Ukrajince do Moravskoslezského kraje z jejich válkou zasažené domoviny. Tak vypadá aktuální dění v Ostravě poté, co ruský prezident Vladimir Putin napadl 24. února svrchovanou, svobodnou a demokratickou zemi, Ukrajinu.

Ani vedení města Ostravy a jeho obvodů neváhá a podniká rázné kroky jak v politické sféře, tak formou přímé pomoci. Například městský obvod Ostrava-Jih měl již v pátek 25. února jasno v tom, že válečným uprchlíkům z Ukrajiny poskytne sedmnáct městských bytů ve svém obvodě.

„Byty jsou určeny lidem, kteří jsou nuceni z Ukrajiny uprchnout. Jsou připravené a nachází se všechny v jednom domě, aby lidé unikající před válkou mohli být spolu,“ uvedl Jan Dohnal, který je místostarostou městské části Ostrava-Jih.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rada města Ostravy by měla již zítra, 1. března, jednat o možnostech pozastavení partnerství Ostravy s ruským městem Volgograd. Partnerství s Volgogradem se v Ostravě datuje od roku 1949. Podle některých ostravských radních je kvůli nastalému ozbrojenému konfliktu na Ukrajině dále nemyslitelné, aby Ostrava na mezinárodní úrovni spolupracovala s městem, které je součástí Ruska porušujícího mezinárodní právo.

Několik sbírek humanitární pomoci probíhá od víkendu v celé Ostravě. Zmíníme na prvním místě tu, kterou zorganizoval ostravský magistrát na ulici Wattova 17. Od víkendu sem lidé mohou přinášet potřebné věci denní potřeby. První část materiální pomoci už je na cestě na Ukrajinu. Sbírka věcí zde stále pokračuje. Otevřeno je zde až do odvolání sedm dní v týdnu, vždy od 8:00 hod do 20:00 hodin.

Další velká sbírka věcí denní potřeby proběhla o víkendu v prostorách Národního divadla moravskoslezského na rohu ulic Čs. Legií a Milíčova, a to v prostorách divadelního ateliéru pro děti a mládež. Jejím pořadatelem je Národního divadlo moravskoslezské a Komorní scéna Aréna. Právě ostravští herci a pracovníci z divadel zde již třetí den neúnavně pomáhají s organizováním sbírky.

„Věcí nám lidé přinesli opravdu hodně, jsme již nacpaní k prasknutí. Všem děkujeme, celou sbírku dnes odvážíme s dobrovolníky na ukrajinsko-slovenskou hranici těm, kteří ji potřebují,“ uvedli organizátoři divadelní sbírky na sociální síti, kde komunikují s veřejností.

Pomozte také!

Mezi nejpotřebnější věci, které se uprchlíkům hodí a můžete je do humanitární sbírky na Wattově ulici přinést, patří mobilní telefony, sim karty ideálně s daty, nabíječky, nabité power banky, prostředky osobní hygieny, balená voda, kojenecké potřeby, hračky, trvanlivé potraviny, deky, spacáky a podobně. Více o sbírce města zde: Sbírka města Ostravy na ulici Wattova 17