Kvůli krizi na Ukrajině neproběhne zkouška sirén

PARDUBICKÝ KRAJ – Pravidelná zkouška sirén je tuto středu 2. března zrušenaRozhodl tak ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky. Cílem je předejít panice mezi obyvatelstvem a občany z Ukrajiny, kteří v Česku hledají bezpečí.
 

V České republice žije v současné době na dvě stě tisíc občanů Ukrajiny. Další k nám prchají před Putinovou agresí. Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy. Rozhodnutí zrušit pravidelnou zkoušku sirén proto považuji za logické a správné,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Sirény se v minulosti rušily například při povodních, návštěvě prezidentů nebo z důvodu mimořádného stavu při koronaviru.

Zkoušky systému varování obyvatelstva se konají každou první středu v měsíci ve 12 hodin. Používá se zkušební tón, který je táhlý, nepřerušovaný a trvá 140 vteřin. Následuje informace „Zkouška sirén“. Dále slouží sirény k varování před požárem, jde o přerušovaný tón trvající jednu minutu. V případě hrozby je obyvatelstvo varováno Všeobecnou výstrahou, což je kolísavý tón sirény trvající 140 sekund. Zaznívá třikrát po sobě ve tříminutových intervalech. Po tomto signálu následuje mluvená tísňová informace o nebezpečí.