Pas nahradí uprchlíkům z Ukrajiny ve Středočeském kraji jízdenky i kartu zdravotní pojišťovny!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Ukrajinský pas ve středních Čechách dočasně nahradí nejen jízdenku, ale i kartičku zdravotní pojišťovny. Shodli se na tom jednomyslně krajští radní. Na čtvrtečním jednání rady kraje bude odhlasováno konkrétní usnesení.

Obzvlášť důležitá je podle radních nyní zdravotní péče, protože mezi uprchlíky jsou ty nejohroženější skupiny: děti a starší občané. Jako cizí státní příslušníci by si ji ale u nás museli zaplatit. Proto kraj přistoupil k výjimečnému kroku a rozhodli, že ve všech středočeských krajských nemocnicích se jim dostane neodkladné a akutní lékařské péče zdarma.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Současně se radní jménem kraje obrátili s prosbou k praktickým lékařům, ať už všeobecným, nebo pro děti a dorost, a požádali je, aby se připojili a nutná vyšetření ukrajinským občanům prchajícím před válkou poskytovali zdarma.

Z rozhodnutí orgánů kraje bude také v rámci dopravního systému PID místo placení jízdného dočasně postačovat ukázat ukrajinský pas – v autobusech i ve vlacích, a to nejen v rámci cestování po území kraje, ale v některých případech i pro jízdy přes jeho hranici. Například pro přejezd z Mladoboleslavska na Liberecko.

Cestovat pouze s pasem mohou Ukrajinci rovněž městskou hromadnou dopravou v metropoli. Praha se totiž připojuje také.