V Jeseníku se lidé sejdou kvůli obnově aleje Nářků ve Smetanových sadech

JESENÍK – Převážně buková alej Nářků ve Smetanových sadech v Jeseníku není v dobrém zdravotním stavu.Dvanáct stromů v aleji je na tom velmi špatně. Ve čtvrtek se proto uskuteční veřejné setkání s občany přímo v aleji, tématem bude její obnova.

Ve čtvrtek 3. března se od 16:30 hodin uskuteční přímo v aleji Nářků ve Smetanových sadech v Jeseníku (na straně u tenisových kurtů) veřejné setkání s občany. Tématem bude obnova aleje z důvodu špatného zdravotního stavu Sucho, stáří a infekce dřevní houbou způsobily, že dvanáct stromů v převážně bukové aleji je ve velmi špatném zdravotním stavu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Patrná jsou poškození dutiny, náklon kmene, asymetrie koruny z důvodu hustého sponu a mechanické poškození kořenových náběhů a kmenů, jeden strom je dokonce zcela suchý. Stabilita stromů a provozní bezpečnost je výrazně zhoršená především z důvodu infekce dřevní houbou. Nejzávažnější z nich je dřevomor kořenový. „U dřevin zasažených touto infekcí ve velkém rozsahu dochází k výraznému zkřehnutí napadených částí, které vede nejčastěji k vylomení dřeviny v úrovni s terénem,“ uvádí oddělení majetku jesenické radnice.

Bude na zvážení, které stromy je ještě možno zachránit a u kterých není ošetření již perspektivní. „V minulosti instalované bezpečnostní vazby již nejsou funkční a z hlediska cíle pádu se dopadová plocha dřevin nenachází výlučně ve směru k řece Bělé, neboť hniloba ve spodní části kmene hrozí rozlomením dřeviny, která tak může „odskočit“ nepředvídatelným směrem,“ uvádí dále oddělení majetku.  Po důkladném zvážení všech možností, bude rozhodnuto o vhodném způsobu obnovy aleje.