Zámek Kinských se po třech letech rekonstrukce otevírá veřejnosti

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Po třech letech končí velká rekonstrukce zámku Kinských, který se veřejnosti otevře 11. března. Návštěvníci se můžou těšit na novou multimediální expozici, zajímavé výstavy i doprovodné akce.

Empírový zámek z 19. století byl ve špatném technickém stavu, který zapříčinily opravy z 2. poloviny 20. století. V roce 2019 tak odstartovala rozsáhlá rekonstrukce, která čítala odstranění vlhkosti v přízemí, kompletní výměnu elektroinstalace, instalaci moderních depozitářů pro uložení 600 tisíc sbírkových předmětů i zřízení výtahu. Ten bude umožňovat bezpečnou manipulaci se sbírkami.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stavební práce byly dokončeny loni v květnu a poté se uskutečnilo stěhování sbírkových exemplářů z dočasného azylu do nových depozitářů. V posledních měsících probíhala instalace stálé expozice a poslední úpravy. Nyní je vše hotovo a zámek je připraven přivítat návštěvníky. A na co se můžete těšit? Zámek nabídne nové výstavní prostory, místnosti pro edukaci, herní sál, zrekonstruovanou kavárnu či zázemí pro maminky s dětmi. Hlavním tahákem by měla být nová výstava Člověk v krajině, krajina v lidech. „Chceme lidem nabídnout nejen poznání,
ale i zábavu a příjemný zážitek. Stálá expozice přibližuje historii regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Využívá moderní technologie tak, jak očekává návštěvník muzea ve 21. století,“ vysvětlila kurátorka expozice Ivana Spitzer Ostřanská.

Celková rekonstrukce vyšla na 118 milionů korun, finančně se na ní podílel Zlínský kraj, Muzeum regionu Valašsko a program IROP.