Jihlava zřídila koordinační centrum pomoci Ukrajině

JIHLAVA – V Jihlavě funguje od pondělí 28. února koordinační centrum na pomoc Ukrajině. Lidé zde mohou nabídnout nejen pomoc materiální, ale i dobrovolnickou, psychologickou, právní či lékařskou, stejně jako ubytování, dopravu nebo tlumočení. Město nabídky roztřídí a předá dál.

Nabídky všech druhů pomoci eviduje Jihlava na telefonním čísle +420 565 597 588. Volat je možno od pondělí do pátku vždy od 8:30 do 17:00 hodin. V úterý 1. března dopoledne zasedal krizový štáb města, aby zajistil co možná nejlepší a nejefektivnější koordinaci všech nabídek pomoci.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

První uprchlíci v městském bytě

Město ve spolupráci s příspěvkovou organizací Brána Jihlavy ubytovalo v pondělí 28. února první ukrajinské uprchlíky. Maminka se třemi dětmi a jedna další žena našly azyl v domě na Husově ulici. Počítá se zde s ubytováním až patnácti lidí. „Všechny pokoje nyní dovybavujeme lůžky a nábytkem,“ uvedla primátorka Karolína Koubová.

Vedení města zároveň připravuje školní třídu pro ukrajinské děti a vyzývá firmy a podnikatele, aby se s případnou nabídkou zaměstnání pro ukrajinské uprchlíky obraceli na již zmíněnou koordinační telefonní linku 565 597 588.

Oprava bývalého DDM

Město zároveň začalo rekonstruovat budovu bývalého Domu dětí a mládeže v Brněnské ulici, kde je potřeba postavit sprchy a udělat další úpravy tak, aby zde mohlo být nouzově ubytováno přibližně třicet lidí z Ukrajiny.

Materiální pomoc koordinuje také Kraj Vysočina. Veřejnost může nabídky zasílat na e-mailovou adresu ukrajina@kr-vysocina.cz. Podrobné informace včetně přehledu kontaktů najdete zde. Tato pomoc bude směřována především partnerskému regionu Vysočiny Zakarpatské oblasti a partnerskému městu Jihlavy, ukrajinskému Užhorodu.

Na centrální úrovni se nabídky a požadavky pomoci Ukrajině evidují také na webu konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty.

Město dále nabízí kontakty na organizaci Člověk v tísni, která už dlouhodobě organizuje pomoc Ukrajině i finanční sbírky a s tíživou situací uprchlíků má své zkušenosti.