Město finančně podpoří návštěvy škol v atomovém krytu

BRNO – Dotací ve výši 500 tisíc korun podpoří Brno vstup zdarma pro školy a novináře v atomovém krytu pod Špilberkem. Město fungování krytu podporuje již několik let.

„Vnímáme vzrůstající zájem zahraničních novinářů a televizních štábů o pořizování reportáží právě v prostoru atomového krytu pod Špilberkem. Jeho provozování a zpřístupnění veřejnosti proto považujeme za důležitou součást cestovního ruchu v Brně a také zdejšího kreativního průmyslu,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková. Dotace umožní žákům brněnských základních a středních škol bezplatnou návštěvu v krytu a Muzeu studené války, novinářům v rámci press tripů a je zde možné také konání akcí a zapojení do programu Brno Fair City. Kryt 10-Z podpořilo Brno již v letech 2017-2021, návrh musí ještě schválit zastupitelé.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Atomový kryt 10-Z vznikl už v době druhé světové války. Odolal by útokům zbraněmi hromadného ničení a mohl by pojmout až 500 lidí na tři dny. Do roku 1993 patřil pod správu armády. Nyní se o něj stará obecně prospěšná společnost, která se ho snaží zpřístupnit veřejnosti.