Moravskoslezský kraj rozjíždí infolinku i asistenční centrum pro pomoc Ukrajině

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Bezmála tři tisícovky Ukrajinců žijí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. S nastalou migrační vlnou jich do kraje přijíždí další stovky. To motivovalo vedení Moravskoslezského kraje ke zřízení telefonické bezplatné asistenční infolinky na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Bezplatná infolinka funguje na čísle  800 720 210 od úterý 1. března. V provozu je denně od 7,00 do 19,00 hodin. Na bezplatné lince s lidmi budou hovořit zaměstnanci krajského úřadu. Právě oni lidem poradí, na koho a kam se obrátit, aby nabízená pomoc byla účinná.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Lidé se na nás obracejí s nabídkami ubytování, stravovaní a humanitární pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny. Moc si toho vážím a díky všem,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že právě centralizace příchozích telefonátů na jedno místo je důvodem, proč infolinka vznikla.

Asistenční centrum Moravskoslezského kraje

Kraj současně plánuje, tak jako všechny kraje v ČR, od středy 2. března spuštění provozu krajského asistenčního centra na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. „Půjde o hlavní kontaktní místo pro uprchlíky v Moravskoslezském kraji,“ upřesnil informaci hejtman. S tímto asistenčním centrem bude spolupracovat policie, hasiči a Český červený kříž.

Asistenční centrum bude sídlit Ostravě na ulici Červeného kříže 4, zastávka MHD: Náměstí republiky.

„Příchozím uprchlíkům poskytneme veškeré potřebné služby humanitární pomoci od koordinace ubytování, psychosociální pomoci, nebo zajištění povinných příjezdových dokladů a zdravotního pojištění,“ uvedli na svých stránkách pracovníci ČČK Ostrava.

Uprchlíkům bude v asistenčním centru umožněno se zaregistrovat a zřídit si zdravotní pojištění, což je jedna z povinností, kterou musí splnit všichni, kdo do Česka z Ukrajiny nyní přijíždí.