Do olomoucké zoo se vrací kusu liščí

OLOMOUC – Pavilon netopýrů v olomoucké zoo prošel svou rekonstrukcí, a kromě noční oblohy je v něm již vše hotovo. A tak se do něj opět mohou podívat návštěvníci. Setkají se tam se staronovými obyvateli – kusu liščími.

Kusu liščí jsou vačnatci, kteří se do zahrady vrací po 13leté pauze. „Samice se narodila v roce 2019 v Zoo Jihlava a samec v roce 2020 v Zoo Budapešť,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková. Noční oblohu v pavilonu pomohou vytvořit odborníci z Pevností poznání v Olomouci.  „Takové odborníky na noční oblohu v podobě jižní polokoule tady v zoo určitě nemáme. Děkuji tedy skvělému týmu lidí z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy, provozovaného Univerzitou Palackého, který nám pro návštěvníky zajišťuje patřičnou autenticitu. Návštěvníci tak uvidí to, co mohou vidět kaloni na ostrově Rodriguez,“ dodává ředitel Zoo Radomír Habáň (ostrov Rodriguez leží v Indickém oceánu na jižní polokouli, poznámka redakce).

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zoo Olomouc chovala kusu liščí již v minulosti, a to v letech 1999-2009. Celkem se podařilo odchovat 8 mláďat. Tito vačnatci jsou aktivní v noci. Jsou velcí jako kočka s huňatým, na konci ovíjivým ocasem. Obývají lesnaté a křovinaté oblasti včetně velkoměst Austrálie a Tasmánie. Hbitě šplhají po stromech, dožívají se 14 až 15 let. Jsou ohrožení lovem pro svou kvalitní kožešinu.