OBRAZEM: SeniorCentrum v Humpolci přivítalo první klienty. Domov zde najdou dvě stovky seniorů

HUMPOLEC – Klienti domova pro seniory v Humpolci se přestěhovali do nově postaveného SeniorCentra. Nová budova s jedno a dvoulůžkovými pokoji postupně nabídne domov více než dvěma stovkám klientů.

Nové SeniorCentrum, jehož stavba trvala jeden a půl roku, nahradí dvě dosluhující budovy na ulici Lužická a Máchova. Jde o první projekt v oblasti sociální péče, který vznikl díky partnerství veřejného a soukromého sektoru. V praxi to znamená, že domov patří Kraji Vysočina, ale náklady na jeho vybudování a závazek provozovat ho 25 let nese společnost SeneCura.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Objekt bude po celou dobu trvání projektu ve vlastnictví Kraje Vysočina. Pro kraj je důležitý i fakt, že spolu s klienty přechází do nového komplexu i většina kmenových zaměstnanců,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Z původního domova se do nového SeniorCentra již přestěhovalo všech 126 klientů, svůj domov zde postupně najde až 203 seniorů. Domov zaměstná více než 100 lidí z řad pečovatelek, pečovatelů, zdravotních sester, pracovnic a pracovníků úklidu, kuchařek, kuchařů a dalších.

Prvním obyvatelem nového SeniorCentra v Humpolci se stala paní Ludmila Dvořáková. „Jsem opravdu ráda, že jsem konečně tady. Všichni jsme se sem těšili. Jsme v novém prostředí. Každý má svou koupelnu, to je velké plus. A hlavně se těšíme na to, že v tomto krásném prostředí budeme trávit společné chvíle,“ sdělila své první dojmy paní Ludmila, která nedávno oslavila 87. narozeniny.

Součástí budovy je fitness, kadeřnictví i kaple

V nové čtyřpodlažní budově se nachází 55 jednolůžkových a 74 dvoulůžkových pokojů, každý s vlastním sociálním zařízením. „Pokoje jsou uspořádány formou domácností, kde společný prostor obývá skupina klientů, kteří se navzájem znají a mohou žít obdobně jako v přirozeném domácím prostředí,“ vysvětlila provozní ředitelka skupiny SeneCura Věra Husáková.

SeniorCentrum je kompletně bezbariérové, je vybaveno moderní kuchyní, prostornou jídelnou i odpovídajícím zázemím pro zaměstnance. Klienti zde mají k dispozici společenské místnosti, ergoterapeutickou místnost, fitness, vybavení pro terapie a masáže, kadeřnictví a kapli sv. Mikuláše. Součástí domova bude i terapeutická zahrada Memory Garden s nekonečnými cestami, které pomáhají k lepší orientaci klientů s demencí.

SeniorCentrum Humpolec je po Telči a Chotěboři již třetím otevřeným domovem skupiny SeneCura na Vysočině, další vzniká ve Žďáru nad Sázavou. „Naše domovy se stávají komunitními centry v dané lokalitě, kdy podporujeme mezigenerační setkávání a rozvíjíme soužití klientů, obyvatel, příbuzných, dobrovolníků i zaměstnanců,“ dodala Věra Husáková.