Uprchlíkům z Ukrajiny pomáhá Krajské asistenční centrum. Zajistí registraci, zprostředkuje ubytování

OLOMOUCKÝ KRAJ – Lidé, kteří utíkají před válkou z Ukrajiny a přijíždějí do Olomouckého kraje, se mohou obrátit na Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Olomouci. To jim pomůže vyřídit vše potřebné, v případě potřeby může zajistit překladatele.

Včera v sedm hodin ráno zahájilo činnost Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Asistenční centrum v současné době funguje v sídle Krajského úřadu Olomouckého kraje, a to v nepřetržitém režimu 24/7. Cílem KACPU je organizovat a koordinovat pomoc ukrajinským uprchlíkům tak, aby byla rychlá a efektivní. „Všechna opatření se organizovala v rekordně krátkém čase tak, aby asistenční centrum mohlo co nejrychleji začít fungovat. Jeho provoz budeme do optimální úrovně ladit za chodu. Dobrou zprávou je, že lidé, kteří potřebují pomoc, se už teď mohou na centrum obrátit,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Uprchlíci z Ukrajiny, mají k dispozici také dvě krizové telefonní linky. Dozví se na nich vše, co budou potřebovat – od informací důležitých k vyřízení víz přes registraci až po adresy míst, kde je pro ně připraveno ubytování. Linky fungují nonstop.

771 235 570

771 235 571

Během včerejška byly v asistenčním centru přijaty čtyři desítky Ukrajinců. Po příjezdu do Olomouce jim byla zajištěna potřebná pomoc včetně psychosociální péče. Po celou dobu byli díky spolupráci s Univerzitou Palackého k dispozici překladatelé, jejichž přítomnost usnadnila vzájemnou komunikaci .

Zájemci, kteří chtějí uprchlíkům nebo válkou zmítané Ukrajině pomoci, se mohou ozvat e-mailem na pomoc@olkraj.cz. Více informací o konkrétní pomoci ukrajinským uprchlíkům naleznete na webových stránkách Olomouckého kraje. 

Hejtmanství zřídilo asistenční centrum ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, policisty, záchranáři, pracovníky Ministerstva vnitra a Univerzitou Palackého. Informační a registrační středisko na jednom místě sdružuje pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.