V Budějovicích připravují byty pro první ukrajinské ženy s dětmi

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Několik dní již město připravuje vybrané neobsazené byty ve svém majetku pro účely ubytování převážně žen a dětí z Ukrajiny. České Budějovice přislíbily pomoc s ubytováním rodin, které jsou nyní umístěny v Hluboké nad Vltavou, do prvních vybavených bytů. Dvě rodiny jsou již v azylovém domě, další lidé jsou na cestě.

„Správa domů začala ihned pracovat na nákupu nejnutnějšího nábytku a jeho instalaci. Tyto náklady bude aktuálně hradit město ze svého rozpočtu. Ve spolupráci s Nábytkovou bankou Jihočeského kraje, která organizuje sbírku kuchyňské techniky a domácích potřeb, dojde k vybavení bytů pračkami, lednicemi, hrnci, ložním prádlem a dalšími potřebami. Aktuálně víme o paní ve vysokém stupni těhotenství s dítětem, která je již několik hodin na cestě do Budějovic,“ sdělil primátor Jiří Svoboda.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Nyní pracujeme na vybavení deset větších bytů základním nábytkem. Dalších pět malometrážních bytů je určeno spíše pro seniory. Pokud to situace bude vyžadovat, budeme se snažit vyčlenit dalších asi deset bytů, u kterých jsme plánovali celkovou rekonstrukci, ale v případě nouze je možné je krátkodobě užívat. Komunikuji i s dalšími správci bytů a domů, kteří by mohli poskytnout možné volné prostory,“ uvedl Petr Šindelář, jednatel společnosti Správa domů s.r.o.

Přijímací středisko pro uprchlíky z Ukrajiny

Pravděpodobně od čtvrtka zprovozní Jihočeský kraj v areálu Letiště České Budějovice přijímací středisko pro uprchlíky a začne organizované umisťování osob do volných bytů a ubytovacích kapacit, které nabídli občané či firmy prostřednictvím formuláře na webu kraje. Další informace jsou dostupné na webu města nebo krizové lince 702 168 593.

„Děkuji všem, kteří se snaží jakkoli pomoci lidem v náhlé nouzi. Ať už prostřednictvím finančních darů do veřejných sbírek, materiálně či dobrovolnickou činností. Také firmy posílají městu své pracovní nabídky a poptávku po brigádnících a zaměstnancích, kteří neovládají český jazyk. Válka v Ukrajině přinutí tisíce lidí opustit své domovy a hledají je ve všech zemích Evropské unie. Velice brzy se začneme s těmito příchozími setkávat i v našem městě. Prosím všechny o pochopení, soucit a trpělivost,“ apeluje primátor.

zdroj: c-budejovice.cz