Zámek Jezeří je pozoruhodná památka, která měla být zapomenuta

Vydejte se s námi za poznáním jedné výjimečné památky, která měla zmizet z povrchu země i z map. A přesto žije, pomalu se vzpamatovává z ran osudu a čeká na pomoc. Dnes zámek Jezeří, který už neodmyslitelně patří do krajiny Krušných hor, zcela jistě na mapě najdete. Své místo si uhájil, ale nemuselo tomu tak být. Poznejte příběh zámku na rozhraní dvou světů a jednu z nejzajímavějších památek v České republice. 

Zámek Jezeří, to je strážce nad uhelným lomem

Zámek Jezeří byl původně hrad, který shlížel na svahy Krušných hor již od 14. století. Postupem času byl přestavěn na renesanční a nakonec barokní zámek, jak jej známe nyní. Tuto barokní podobu mu vtiskli Lobkowiczové, pro které se Jezeří stalo jedním z nejvýznamnějších reprezentativních sídel. Dnes zámek Jezeří majestátně shlíží nejen na Krušnohorskou krajinu, ale také na uhelný lom, důl Československé armády.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Jezeří zahrnuje v sobě téměř vše, s čím se můžete setkat na ostatních zámcích, ale zároveň se od nich, díky pohnutému osudu, zcela odlišuje. Má za sebou jak velkolepou slavnou minulost s přepychem a nádherou hodnou knížecího sídla, tak období zmaru a zapomnění. V roce 1996 se stává průkopníkem neobvyklé prezentace – prezentace neopravené památky. Navštívíte-li zámek Jezeří opakovaně, stanete se svědky jeho postupné proměny. A ta určitě stojí za to!

Exteriér zámku Jezeří. Foto: Hana Ulmová
Exteriér zámku Jezeří. Foto: Hana Ulmová

Prohlídka zámku Jezeří je plná zajímavostí

Jezeřské zámecké interiéry vás jistě překvapí. Jsou v mnohém odlišné od běžně známých zámeckých instalací. Vzhledem k dlouhodobé devastaci objektu se nejedná o pokoje přeplněné sbírkami vzácného porcelánu, obrazů a intarzovaného nábytku, ale setkáte se s prostory nedotčenými zásahy restaurátorů, mnohdy až v syrové původnosti běhu času.
Prohlídka začíná na hlavním dvouramenném schodišti, které je součástí vstupní polygonální haly, se štukovou výzdobou ze 17. stol. Tato hala je, pro svoji dispozici v duchu palladiovské architektury, vysoce ceněna a nemá obdobu v českém zámeckém fondu. Tvoří velkolepý vstup do piana nobile v prvním patře, kde se nachází oválný divadelní sál, císařské pokoje, jídelna a velký salón. Apartmány jsou propojeny třemi točitými schodišti. Při zhlédnutí soukromých pokojů jistě oceníte důmyslnost, s jakou jsou řazeny a propojeny.

Interiér zámku Jezeří. Foto: Hana Ulmová
Interiér zámku Jezeří. Foto: Hana Ulmová

Prohlídka přízemí a sklepů je bez průvodce, ale k dispozici dostanete informační text. Při procházce zámkem navštívíte jeho přízemí, kde najdete zámeckou stříbrnici, pokoje kapucínů, oratoř zámecké kaple, lovecké pokoje a hlavní nádvoří. Součástí tohoto okruhu je i sklepení, kde na vás čekají pohádkové bytosti a strašidla.

Máte rádi výhledy? Pak neváhejte a zvolte si prohlídkový okruh s výhledem, který nabízí jedinečný výhled z druhého patra jihovýchodního křídla do krajiny, včetně velkolomu Československé armády, který v 70. letech zcela změnil tvář krajiny. Jak vypadalo kdysi okolí zámku se vám pokusí přiblížit tematická instalace, věnovaná zaniklým obcím, jezeru a zámeckému parku.

Kde najdete zámek Jezeří?

Kraj. Ústecký
Okres: Most
Město: Horní Jiřetín

Kontakt

Státní zámek Jezeří
435 43 Horní Jiřetín
tel.: +420 724 326 031
e-mail: jezeri@npu.cz
www.zamek-jezeri.cz

Tip na fajn výlet

Zpříjemněte si výletní den vycházkou a prozkoumáním hradu Kostomlaty. Leží nedaleko obce Kostomlaty pod Milešovkou na okraji Českého středohoří.